Kultura

Premijera dokumentarnog filma “Niška Banja – Voda života”

"Niška Banja - Voda života" premijerno će biti prikazan u utorak 28. maja u bioskopu Cine Grand od 18 sati.

Kroz naraciju prvaka Narodnog pozorišta Miroslava Jovića ispričana je priča koja neće ostaviti ravnodušne zaljubljenike u banju smeštenu na obroncima Koritnika, bogatu lekovitom vodom o kojoj delom i govori film.
Dokumentarno upakovan u sat vremena uz bogatu arhivsku građu ovaj film predstaviće banju kroz istorijske priče i pokazati svu lepotu i potencijal koji još uvek nije iskorišćen u punom obimu.

Kroz kazivanje Aleksandra I Karađorđeviča koji je često boravio u banji, kojeg tumači Miroslav Jović, vešto je ispričana priča o banji koju ne znaju baš svi koji u banju dolaze. Namera je bila upravo ta, da se gradsko lečilište i banja predstave kao mesta gde su na odmor dolazili kraljevi.

U filmu se govori i o drugim lepotama i prednostima banje, izgradnji i razvoju ali i o problemima koji muče ovu pomalo zaboravljenu banju. Kako se banja “budi” može da se vidi u filmu kroz koji se najavljuje novi život banje, koji se polako pokreće. Naravno neće biti lako, toga su svesni i meštani ali i oni koji u banji odlučuju o bitnim pitanjima, ipak vidi se pomak.

Film o banji pokrenuće neke nove priče, podsetiti meštane na sve ono što ih svakog dana okružuje a čega možda nisu svesni, pokrenuće neku novu energiju i baciti svetlo na banju koja zaslužuje mnogo više pažnje.

Za režiju je zadužen Nenad Petrović, a producentski posao poveren je Oliveru Paunoviću.

City Grupa do sada je iznedrila na desetine dokumentarnih filmova koji često dobijaju nagrade na brojnim domaćim i inostranim festivalima. O njihovim ostvarenjima možete više da pročitate na Dokumentarac.rs.

Premijera dokumentarnog filma “Niška Banja – Voda života” zakazana je za utorak 28. maja od 18 sati u bioskopu Cine Grand u Tržnom centru Delta Planet.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com