DruštvoHronika

Prekršajni sud u Nišu odlučuje o 17 prekršajnih naloga protiv učesnika ekoloških protesta

Prekršajnom sudu u Nišu stiglo je do sada pet zahteva za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima koje je policija izdala gradjanima koji su se tokom ekološkog protesta 4. decembra „nepropisno kretali kolovozom“ i 12 zahteva za odlučivanje o prekršajnim nalozima koji su izdati zbog „organizovanja okupljanja bez prijave nadležnom organu“.

Predsednik Prekršajnog suda Mišel Marković je izjavio da je u toku prikupljanje dokaza od policije i podnosioca zahteva, i da taj postupak ide „uobičajenim“ tokom, kao i da će sudije o tim zahtevima odlučivati do kraja decembra.

„Za nepropisno kretanje kolovozom Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje kaznu od 5.000 dinara, a za organizovanje okupljanja bez prijave nadležnom organu Zakon o javnom okupljanju predvidja kaznu od 100.000 do 150.000 dinara“, izjavio je Marković.

Medju gradjanima Niša koji su dobili prekršajne naloge policije zbog „nepropsnog kretanja kolovozom“ nalaze se i dekan Pravnog fakulteta Goran Obradović, profesorka Ekonomskog fakulteta i predsednica Gradskog odbora Dveri Niš Tamara Milenković Kerković i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Svi oni su u izjavama za medije ranije naveli da ih policija tokom ili nakon protesta nije legitimisala.

Foto: B.LJ.

Obradović je juče najavio da će obavestiti Prekršajni sud da neće da plati polovinu kazne u ostavljenom roku i da hoće da se protiv njega vodi prekršajni postupak, jer želi da vidi na osnovu kojeg dokaza je utvrdjeno da se on tog dana kretao kolovozom i ometao saobraćaj.

Više desetina prekršajnih naloga „za neprospisno kretanje kolovozom“ stiglo je i na adrese Aleksinčana koji su 4. i 11. decembra učestvovali u ekološkim protestima u tom gradu.

Oni su juče organizovano otišli kod advokata koji su im ponudili besplatnu pravnu pomoć i najavili da će zatražiti od Prekršajnog suda odlučivanje o nalozima koje su dobili od policije.

Učesnici protesta u Aleksincu takodje nisu legitimisani, a u nalozima koji su im uručeni navedeno je da su prekršaji utvrdjeni „opažanjem“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button