Hronika

Prekršajni sud odbacio zahteve za kažnjavanje ugostitelja koji su prekršili mere suzbijanja virusa korona

Sudije Prekršajnog suda u Nišu odbacili su zahteve Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Niša koji su 7. avgusta podneti protiv 14 ugostiteljskih radnji i maloprodajnih objekata zbog nepoštovanja naredbe Grada Niša, odnosno Štaba za vanredne situacije, o merama za suzbijanje virusa kovid, kaže predsednik Prekršajnog suda Mišel Marković.

Prema njegovim rečima zahtevi su odbačeni jer se radi o nenadležnom organu za podnošenja zahteva kako stoji i u donešenim odlukama.

Predsednik Prekršajnog suda Mišel Marković; foto: V. P.

„Sekretarijat za inspekcijske poslove Grada Niša je pre dvadesetak dana podneo 14 zahteva za  pokretanje prekršajnih postupaka protiv ugostiteljskih radnji i maloprodajnih objekata zbog nepoštovanja naredbe gradonačelnika, odnosno Štaba za vanredne situacije, o merama za suzbijanje virusa kovid. U zahtevima piše da se radi o nenošenju maski u tim objektima, o nestvaranju uslova da se drži fizička distanca i okupljanju većeg broja lica od dozvoljenog. Kako je navedeno u zahtevima na taj način je prekršen Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama’’, kaže Marković.

On dodaje da ovi zahtevi ne spadaju u hitne, ali je on zahtevao od sudija da rade po hitnom postupku zbog sveukupne situacije u kojoj se zemlja nalazi. Brzo su donete i odluke.

„Tim odlukama su odbačeni zahtevi Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Niša jer se radi o nenadležnom organu za podnošenja zahteva kako stoji u donešenim odlukama. Za to je nadležno Ministarstvo, odnosno republička inspekcija. U  obrazloženjima je, pored ostalog, navedeno da Skupština grada nije propisala pomenute mere kao prekršaj, a i tada sam opominjao da Štab za krizne situacije ne može da propisuje prekršajne kazne i akcije, niti je nadležan za to’’, objašnjava Marković.

Osim toga Zakon podrazumeva i da ovi zahtevi mogu da se primene kada je uvedena vanredna situacija.

„U vreme kada je rađena kontrola, kada je gradska inspekcija vršila nadzor, vanredne situacije u Gradu Nišu nije bilo. Sve je to navedeno u odlukama koje su sudije Prekršajnog suda donele’’, dodaje Marković.

Odluke nisu pravosnažne, a Sekretarijat za inspekcijske poslove ima pravo žalbe u roku  od 8 dana. Ukoliko se podnosilac želbe bude žalio na odluku Prekršajnog suda kao prvostepenog organa, o tome će dalje odlučivati Prekršajni apelacioni sud.

„Naše sudije nisu pokretale postupke već su prvo ispitivali da li je zahtev podnet od ovlašćenog organa. To je prvi korak koji sudije naprave kada dobiju zahteve. Ova odluka zapravo podrazumeva da se potupak ne pokreće. Nije bilo potrebe ni za proverama. Dostavljena su rešenja koja su doneta, a podnosilac zahteva može da se žali drugostepenom sudu’’, dodaje Marković.

Prema rečima Mišela Markovića svako ima pravo da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, ali je sud taj koji procenjuje da li neko ovlašćen za to ili ne. Ako ima osnova za pokretanje postupka i ako je zahtev podnet od organa koji je ovlašćen za to onda se ulazi u postupak, izvode se dokazi i donosi presuda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com