DruštvoHronika

Prekršajna prijava i profesoru niškog Fakulteta zaštite na radu

Prof. dr Slobodan Milutinović, redovni profesor Fakulteta zaštite na radu, dobio je prekršajnu prijavu zbog učešća na ekološkim protestima u Nišu iako nije bio legitimisan. On je, kao uzoran građanin ove zemlje, platio pola kazne u visini od 2500 dinara, ali ostaje nejasno kako je prepoznat da se nepropisno nalazi na kolovozu samo jedne niške ulice kada se kretao i svim ostalim ulicama u vreme protesta. Milutinović je, inače, profesor na predmetima koji se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Prof. dr Slobodan Milutinović predaje na niškom Fakultetu zaštite na radu predmete Održivi razvoj, Politiku zaštite životne sredine, Adaptaciju na klimatske promene i Upravljanje prirodnim resursima.

„Bio sam na oba protesta u Nišu, zato što mi je to struka i zato što sam protiv uništavanja prirode i svega što se trenutno u našoj zemlji radi. Naravno da sam i protiv Rio Tinta“, rekao je Milutinović za Srbija Vesti.

Redovni profesor niškog fakulteta kaže da je ranije bio politički aktivan, ali trenutno nije član ni jedne političke stranke i njegovo učešće na protestima motivisano je isključivo pozivom struke.

Na prekršajnoj prijavi koja je stigla na Milutinovićevu adresu stanovanja, kao svedoci navodnog prekršaja potpisana su imenom i prezimenom čak četiri službenika Policijske uprave Niš.

Milutinović je kažnjen jer se 11. decembra u 16 sati „zadržavao na kolovozu u Ulici Nade Tomić, čime je postupio suprotno odredbi član 93, stav 1 ZOBS-a na putevima.“

Time je učinio prekršaj iz člana 333, stav 1, tačka 51 za koji je propisana kazna od 5000 dinara.

„Iako sam bio i na protestu 4. decembra i na ovom od 11. za koji sam dobio kaznu, ni jednom nisam bio legitimsan, pa je nejasno na osnovu čega je pisana prekršajna prijava. Jedino ako me nisu u masi prepoznali kao izuzetno markatnog“, kaže profesor Milutinović u šali i dodaje da ga supruga od juče zove „kriminalac“.

Milutinović nije jedini niški univerzitetski profesor kome je stigla prekršajna prijava zbog ušešća na ekološkim protestima u Nišu. Ranije je zbog „ometanja saobraćaja“ prijavu dobio i dekan Pravnog fakulteta u Nišu, prof. dr Goran Obradović, koji je odbio da plati kaznu i ide na sud da „vidi dokaze“ .

Prijavu zbog „kretanja na kolovozu“ (4. decembra  2021.) dobila je i prof. dr Tamara Milenković Kerković, profesor Privrednog prava i Prava međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Nišu, kao i predsednica niškog odbora Dveri  i potpredsednica tog pokreta. Ona je za Srbija Vesti kazala da odbija da plati kaznu, a sudija u postupku je već određen. Milenković Kerković će tražiti svedočenje potpisanih policijskih službenika, kao i odgovornost zbog eventualnog korišćenja sredstava video nadzora koji su protivustavni, kazala je. Ni ona nije bila legitimisana.

Foto: privatna arhiva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je ranije od MUP-a  da se izjasni da li su nezakonito snimali građane na protestima.

Milutinovć je svoju prekršajnu prijavu komentarisao „nastavkom istorije beščašća“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Jedina sreca u ovoj nesreci je sto profesori imaju para da plate ovu kaznu, ali, naravno, ne mislim da treba da je plate, niti da je ovakvo postupanje dopustivo jer, ako ces da kaznjavas, onda moras sve ili ne mozes nikog, a ova zloupotreba polozaja profesora jer se lakse prepoznaju je gnusna i, pritom su i yakon prekrsili panduri i treba da odgovaraju, gradjani moraju ushvatiti vec jednom da reakcija nasa na ovakvo pstupanje vlasti moraju odmah kazniti jos brojnijim protestima i , ako treba i fizickim obracunom jer, ovi su toliko bahati i bezobrazni da se ovome mora stati na put odmah, i po svaku cenu! Nisam znala za imena profesora ali jednog od njih poznajem lcno jer je covek koji obilazi prirodu cesto i, informisacu se o tome sta je bil os tom njegovom kaznom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com