Društvo

Prekršajna prijava dirigentu za prošlogodišnji koncert na Bubnju

10. jula prošle godine dirigent Zoran Andrić je sa Omladinskom filharmonijom „Naissus“ održao koncert „Muzikom za ljubav i mir u svetu“ na prostoru Spomen parka „Bubanj“. Ove godine, tačnije u ponedeljak 16. oktobra, naći će se kod sudije za prekršaje jer nije uredno prijavio koncert , čime je prekršio odredbe aktuelnog Zakona o javnom okupljanju. Maestro Andrić kaže da će se izviniti sudiji jer nije znao šta ovaj Zakon od njega zahteva, ali para da plati kaznu – nema.

Muzikom za ljubav i mir u svetu

Prošlog leta bilo je mnogo polemike oko koncerata koje su organizatori želeli da održe na Bubnju, o čemu se Niške Vesti pisale u tekstu Koncerti na Bubnju – PRO ET CONTRA.

Foto: Omladinska filharmonija „Naissus“; Koncert na Bubnju, 10. juli

Koncert  Omladinske filharmonije „Naissus“ „Muzikom za ljubav i mir u svetu“ ipak je održan 10. jula 2016. godine, a Grad Niš je, po Andrićevim rečima, njegovo održavanje platio milion dinara.

Po važećem Zakonu o javnim okupljanjima, koji je stupio na snagu januara prošle godine,  koncert je trebao da bude prijavljen pet dana pre održavanja, dakle 5. jula, a prijavljen je 7. jula,  kako stoji u obrazloženju službenog lica PU Niš koje je podnelo zahtev za prekršajnu prijavu.

Andrić tvrdi da nije znao da održavanje koncerta treba da prijavi pet dana ranije.

„Ja nemam tim ljudi koji rade za mene, već sve radim sam. Jednostavno nisam znao šta je potrebno“, kazao je Niškim Vestima.

Zakon o javnom okupljanju

Ustavni sud je u aprilu 2015. godine proglasio dotadašnji Zakon o okupljanju građana neustavnim u celini. Ta odluka je stupila je na snagu šest meseci kasnije, tačnije oktobra 2015. godine, a krajem januara 2016. godine donet je novi Zakon o javnom okupljanju, koji je u odnosu na stari, imao nekoliko novina.

Kada je reč o prijavi okupljanja, ona je propisana članom 12, 13 i 14, i novine se ogledaju u tome što se prijava podnosi najkasnije 5 dana pre vremena određenog za početak održavanja okupljanja.

Rok za donošenje rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje okupljanja je najkasnije 96 sati pre prijavljanog vremena za početak skupa, dok je u prethodnom Zakonu bilo propisano 12 sati.

Andrić je, kao organizator, po prijavi službenog lica prekršio član 12 i shodno tome član 14, stav 2, jer „okupljanje se smatra prijavljenim podnošenjem potpune i blagovremene prijave.“

Ovde možete pročitati aktuelni Zakon o javnom okupljanju.

U članu 22. ovog Zakona propisane su i kazne za prekršioce koje se kreću od 30, 100, 150 hiljada, pa do milion i dva miliona dinara, u zavisnosti od toga koji je član prekršen i da li se radi o fizičkom ili pravnom licu.

„Ja sam faktički nezaposleno lice i trenutno imam 50 dinara u džepu, nemam para da platim kaznu. Izviniću se sudiji, jer zaista nisam znao za taj Zakon. Sa druge strane, koncert je najavljivan nedeljama unazad, na svim televizijama i radio stanicama u gradu, Grad Niš je za to platio, zaista ne razumem kako se koncert ozbiljne muzike može tretirati kao „javno okupljanje“,  insistira maestro Andrić.

Međutim, može.

U ovom Zakonu u članu 3 koji definiše „pojam javnog okupljanja“ piše:

„Okupljanjem, u smislu ovog zakona, smatra se okupljanje više od 20 lica radi izražavanja, ostvarivanja i promovisanja državnih, političkih, socijalnih i nacionalnih uverenja i ciljeva, drugih sloboda i prava u demokratskom društvu.

Okupljanjem, u smislu ovog zakona, smatraju se i drugi oblici okupljanja kojima je svrha ostvarivanje verskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa“.

Epilog sledi

Zoran Andrić će se, ipak, naći kod sudije za prekršaje već u ponedeljak 16. oktobra u 11.35, jer neodazivanje ovom pozivu bez opravdanja, automatski znači i policijsko privođenje.

Niške Vesti su se mejlom obratile niškoj Policijskoj upravi u četvrtak, 12. oktobra kako bi saznali detalje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv dirigenta Zorana Andrića, ali do trenutka pisanja teksta, odgovor nismo dobili.

Da podsetimo, koncert  “Muzikom za ljubav i mir u svetu” održan je i ove godine. Najavljivan je za 16. juli, ali je zbog kiše održan dan kasnije, takođe na prostoru Spomen parka Bubanj sa početkom u 21 sat. Pokrovitelj je i ove godine bio Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com