DruštvoZdravlje

Prekomerna težina sve veći problem najmlađih

Neredovni i obimni obroci, kasni doručak i još kasnija večera, sve manje kuvane hrane, a sve više slatkiša i gaziranih pića – navike u ishrani dece sve su lošije. Kada se tome pridoda i sve manje fizičke aktivnosti, a sve duže vreme provedeno ispred računara, ne čudi da je rezultat poražavajući – svako treće dete u Srbiji boluje od prekomerne uhranjenosti ili gojaznosti, upozoravaju lekari.

Prema podacima iz 2013. godine 30% dece u Srbiji ima visak kilograma. Osim loše ishrane, osnovni uzrok gojaznosti jeste i nedostatak fizičke aktivnosti, kao i druge nezdrave navike koje je dete svesno ili nesvesno usvojilo, kazu lekari.

prim. dr Senzana Lesovic

Ono što nas posebno brine je što gojazna deca imaju sve teži stepen gojaznosti i što se taj problem ne može rastom ili pubertetom rešiti… Činjenica je da 80% adolescenata ostaje gojazno i u kasnijoj životnoj dobi.”, navodi prim. dr Snežana Lešović, pedijatar endokrinolog.

Gojazna deca suočavaju se sa brojnim komplikacijama, koje se javljaju u sve ranijem uzrastu. Kako doktorka Lešović navodi, ukoliko se ostvare prognoze o povećanju broja gojazne dece, pogotovo predškolskog uzrasta, predstoje ozbiljni problemi. Ona navodi da lečenje gojaznosti ima i dugoročne i kratkoročne efekte.

Kratkoročni efekti lečenja su redukcija telesne mase, popravljanje metaboličkih faktora, normalizovanje krvnog pritiska, bolja kondicija i popravljanje samopouzdanja“, navodi dr Lešović.

Ministarstvo zdravlja prepoznalo je ovaj problem, te je 2008. godine donelo odluku da gojazna deca, uzrasta od 12 do 18 godina, mogu da se, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, leče u specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju “Čigota”. Doktorka Lešović navodi da sva deca, koja ispunjavaju propisane uslove, tamo mogu da borave 21 dan godišnje, gde zajedno sa timom stručnjaka rade na poboljšanju svoje ishrane i životnih navika.

Nakon završetka lečenja sledi dalji rad uz podrsku porodice, prijatelja, kao škole i nastavnog osoblja. Kako navodi, ukoliko se, pridrzavaju preporuka i promene svoje životne navike uz savete lekara, problem gojaznosti može se rešiti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com