Društvo

Preko noći prepolovljena cena jagoda

Poslednjih dana jagode su postale pristupačnije mnogima u Srbiji jer su cene na gradskim i kvantaškim pijacama pale su sa 400 na 150 do 200 dinara.

Jagoda je na domaćim pijacama početkom berbe dostizala i 400 dinara, a u izvozu do i pet i po evra. Poslednjih dana cena je prepolovljena, a izvoz se usporio.

„Prirodno je da sa ponudom količina na tržištu dođe i do pada cena. Ako se pojavi nekakav problem sa jagodama, uključićemo se u rešavanje. Što se tiče izvoza, ide nesmetano za Rusiju. Problem se pojavio između izvoznika naših i Rusa u pogledu načina plaćanja. Svi su obazrivi na svakom tržištu i drugačije reaguju nego u prethodnom periodu“, istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 

Za kvalitetnu proizvodnju jagode u Srbiji obezbeđeni su svi potrebni uslovi i ulaganja. Država je dala i subvencije, a tržište, tj. odnos ponude i tražnje, diktira cenu.

Očigledno je da su ova godina i specifičan period sa koronavirusom usporili i pooštrili procese trgovine i izvoza.

Bilo kako bilo Nišlije koje smo zatekli na tvrđavskoj pijaci uglavnom su kupovali jage, iznenađeni prijatno nižom cenom.

„Moji unuci vole jagode, bilo mi je mnogo skupo da ih plaćam 400, 500 dinara. Sada već mogu da priuštim sebi da ih kupim“, rekla je jedna baka.

 

Ona kaže da očekuje da će cena biti još manja i da će onda kupiti veće količine za slatko i džem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com