Društvo

Preko 3,5 miliona građana koristi internet svakog dana

U Republici Srbiji 81 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, što čini povećanje od 0,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, jedan je od zaključaka godišnjeg istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, 2020. godine Republičkog zavoda za statistiku.

Zastupljenost računara u domaćinstvima je 74,3 odsto, što predstavlja povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče internet konekcije – 90,5 odsto korisnika interneta koristi fiksnu širokopojasnu internet konekciju i to je najzastupljeniji tip konekcije, mobilnu širokopojasnu internet konekciju ima 71,9 odsto domaćinstava. Širokopojasnu internet konekciju poseduje 80,8 odsto domaćinstava u Republici Srbiji.

U poslednja 3 meseca računar je koristilo 72,4 odsto lica, što čini povećanje od 0,5 odsto u odnosu na 2019. godinu. Istraživanje je pokazalo da je internet koristilo 78,4 odsto lica, dok ga 17,4 odsto lica nikada nije koristilo. Preko 3.750.000 lica koristi internet svakog ili skoro svakog dana.

Za potrebe poslovanja, internet koristi 100 posto preduzeća, dok veb-sajt poseduje njih 84,4 odsto. Tokom 2019. godine 27,9 odsto preduzeća prodavalo je proizvode/usluge putem interneta.

Republički zavod za statistiku sproveo je dva istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u 2020. godini. Prvo se odnosi na domaćinstva i pojedince, a drugim su obuhvaćena preduzeća. Istraživanja su sprovedena po metodologiji Evrostata, na teritoriji Republike Srbije.

Kada je reč o domaćinstvima i pojedincima, obuhvaćena su domaćinstva s najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine života, kao i pojedinci iste starosne dobi.

Prema metodologiji Evrostata, obuhvaćena su preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz sledećih delatnosti poslovanja: prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke delatnosti, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i vodom, upravljanje otpadnim vodama, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, popravke kompjutera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com