DruštvoZdravlje

Preko 2.000 mališana proći će sistematske preglede pre polaska u školu

Sistematski pregledi za buduće prvake počinju 4. marta, a prvi će u lekarske ordinacije ući budući prvaci OŠ “Ratko Vukićević”. Pregledi se obavljaju po unapred napravljenom rasporedu škola. Okviran broj budućih prvaka u 22 gradske i  12 seoskih škola je oko 2.500. To su mališani koji su rođeni 2012. godine. U međuvremenu su i škole pozvale roditelje predškolaca da se jave školama zbog upisa dece u prvi razred. Za to im je potrebna odgovarajuća dokumentacija, izvod iz matične knjige rođenih i potvrda o mestu stanovanja, a potom školi i predatoj dokumentaciji prilažu i potvrdu o izvršenom sistematskom pregledu.

Svaka škola će imati svoj dan i satnicu za specijalističke preglede, a potrebnu dokumentaciju poput obrasca za upis u prvi razred roditelji mogu preuzeti i preko sajta Doma zdravlja Niš.

“Škole su  u obavezi da obaveste roditelje o planu kada su njeni budući učenici na rasporedu za obavljanje sistematskih pregleda. Po tom rasporedu roditelji se javljaju u Dom zdravlja”, kaže dr Snežana Zdravković.

Ona dodaje da sistematski pregled kreće sa laboratorijskim analizama.

“Kreće se od laboratorije , potom sledi pregled otfromologa , psihijatra, pregled specijaliste otorinilaringologa . Nakon obavljanja specijalističkih analiza zakazuje se pregled kod svog izabranog pedijatra preko kol centra gde pedijatar radi definitivni sistematski sa EKG-om. Ukoliko je potrebno pedijatar se dogovara  sa roditeljima o daljoj sanaciji uočenih problema ako oni postoje”, dodaje dr Snežana Zdravković.

Sistematski pregled se završava vakcionacijom mališana.

“To je redovna revakcinacija za vakcinu koju su deca već ranije primila čime se obnavlja dečiji imunosistem. Vakcina DTP/DTaP polio, vakcina protiv difterije,  tetanus i dečje paralize i protiv malih boginja , zauške , rubela.Na kraju dobijaju overen obrazac koji roditelji vraćaju školi i upisuju dete u prvi razred”, ističe Zdravković.

Sistematski pregledi za jednu školu mogu da se obave u jednom danu za sve mališane ili u dva do tri dana u zavisnosti koliko se prvaka upisuje u koju školu. Pregledi budućih prvaka za gradske škole završava se  14.juna, a tri dana kasnije, 17.juna, počinju sistematski pregledi za učenike škola sa seoskog područja koji traju do 28.juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com