Društvo

PREHRAMBENO-HEMIJSKA ŠKOLA: Prva Međunarodna eko-škola u Nišu!

Prehrambeno-hemijska škola u Nišu prva je međunarodna Eko-škola u gradu i jedna od deset škola sa ovim laskavim priznanjem u Srbiji. Priznanje je školi zvanično uručeno u Gornjem Milanovcu na godišnjem sastanku eko kooridnatora.

Zeleni sertifikat i zeleni ključ uručeni su Dejanu Gičevskom, profesoru stručnih predmeta u ovoj školi koja je tog trenutka stekla status međunarodne eko-škole. Trenutno u Srbiji ovo priznanje ima oko stotinu ustanova koje su uključene u ovaj međunarodni program, ali se tu nalaze i predškolske ustanove, osnovne i srednje škole kao i nekoliko visokih škola, a kada se radi o srednjim školama svega ih je desetak. Priznanje je utoliko značajnije, kaže direktorka škole Tanja Mikić Nikolić, ako se zna da na teritoriji Srbije ima 1760 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Dobiti zvanje Međunarodne eko-škole nije lak zadatak i zahteva niz aktivnosti koje u školi moraju da se realizuju.

„Naša škola je jedina srednja škola u Nišu koja je uključena u ovaj program i jedina je za sada sa zvanjem Međunarodne eko-škole“, ističe Dejan Gičevski. „Sada nastavljamo sa radom, a na pomenutom sastanku škola se prijavila za tri projekta. Prvi od njih je Mladi eko reporteri, a ove godine tema konkursa u okviru ovog projekta je „Energetska efikasnost očima mladih eko reportera“. Na ovom konkusu smo i do sada osvajali nagrade. Preprošle godine nam je pripala druga nagrada u formi članka, kao i prošle godine u formi fotografija, a sada se nadamo da ćemo osvojiti prvo mesto“.

Drugi projekat je Svaka limenka se računa u eko-školama. Prema rečima profesora Dejana Gičevskog samo u prošloj godini učenici Prehrambeno-hemijske škole sakupili su oko 25 kilograma limenki što je zavidna količina. Sada se đaci pripremaju da premaše i ovu cifru.

Treći projekat je Eko paket kreativni konkurs gde se od upotrebljenih tetra-paka izrađuju različiti predmeti. Ove godine je tema Cirkularna ekonomija.

„Da bi smo dobili zvanje Međunarodne eko-škole morali smo da ispunimo i odgovarajuće kriterijume“, dodaje Dejan Gičevski. „U pitanju je sedam koraka koje škola odradila u jednom ciklusu koji traje dve godine, a sada je pred nama novi dvogodišnji ciklus. Praktično smo neke od koraka već realizovali. Formiran je Eko odbor škole, zatim je odrađena procena stanja životne sredine i učenici su odlučili da se u naredne dve godine bave uštedom energije. U školi radi i Eko patrola, a čak 130 časova su prošle godine nastavnici realizovali u okviru eko programa. Uspešno sarađujemo i sa medijima, ali nam predstoji Dan saradnje sa roditeljima i đacima ostalih škola“, objašnjava Gičevski.

Direktorka škole Tanja Mikić Nikolić je preponosna zbog zvanja koje su dobili, a sa zadovoljstvom priča o radu Eko sekcije u školi.

„Posebno mi se dopada rad Ekološke sekcije, a naročito rad Eko patrole koja ima zadatak monitoringa, odnosno kontrolišu i upozoravaju sve one koji se ne ponašaju u skladu sa zakonima eko-škole. Oni svako neprimereno ponašanje, bacanje otpada, papirića i slično, beleže u svoj eko dnevnik, obaveštaju dežurnog nastavnika i opominju svog druga. Njima je lakše da pronađu zajednički jezik sa svojim drugovima i primetili smo da nakon tih opomena uvek bude manje neprimerenog ponašanja“, kaže Tanja Mikić Nikolić.

Ona dodaje da je jako ponosna na kolege koje su doprinele, kroz rad sa đacima, da škola postane Međunarodna eko-škola.

„Jedini u Nišu obrazujemo sedam odeljenja tehničara za zaštitu životne sredine i to su učenici koji su se opredelili da vode računa o životnoj sredini, o reciklaži, o tome da naš grad bude i bilji i čistiji“, dodaje Tanja Mikić Nikolić. „Bez učenika, nastavnika i naravno roditelja ne bi smo uspeli da steknemo status koji sada imamo“.

U očuvanju životne sredine učenici ove škole sakupljaju i otpad na nekim lokacijama u gradu dajući do znanja građanima kako treba da se ponašaju u sredini u kojoj žive i kako da je čuvaju. Sada se pripremaju za novi projekat koji se odnosi na reciklažu. Cilj je da se mladim osnovcima ukaže na značaj reciklaže. S tim u vezi posetiće pet najvećih osnovnih škola u gradu. Tokom posete pokloniće im kućice za sakupljanje plastičnih čepova i limenki. Projekat će biti realizovan do kraja decembra.

„Na ovaj način biće edukovano preko hiljadu mladih ljudi kako da se brinu i da čuvaju okolinu“, zaključuju u Prehrambeno-hemijskoj školi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com