Obrazovanje

Preduzetnički duh u Nišu pokazale 24 škole

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija škola sa jugoistoka Srbije održano je u Nišu, na kojem su preduzetnički duh pokazali učenici iz 24 škole. Prema rečima izvršnog direktora organizacije Dostignuća mladih u Srbiji Darka Radičanina, takmičenja se održavaju u pet regiona Srbije. Na svakom će biti izabrane tri najbolje kompanije koje će se takmičiti maja u Beogradu na nacionalnom takmičenju.

 

“U Nišu se predstavljaju 24 kompanije koje se predastavljaju proizvodima koje rade ili uslugama koje nude, bave se i aplikacijama i hranom i svime. Nema nikakvog ograničenja da škola koja je poljoprivredna, recimo, ne može da napravi nekakav informaciono-tehnološki razvojni projekat koji će biti neka aplikacija“, kazao je Radičanin.

Radičanin je istako da je osnovni cilj učeničkih kompanija je da svaki srednjoškolac pre ili kasnije prođe kroz neko preduzetničko isksustvo.

„Program Učeničke kompanije proglašen za najkvalitetniji program u sferi preduzetničkog obrazovanja. Ono što želimo jeste da sve ono što su mladi naučili u obrazovnom sistemu pokušaju da primene . Primenjujući ta znanja i grešeći u tome ustvari uče te „meke“ veštine koje im sutra poslodavci traže i društvo u kome će da posluju a oni to treba da razumeju. Oni su sada u dobu u kome apsolutno obro mogu da razumeju kako se to radi ali moramo im dati priliku da to i urade“, ističe on.

Učenička kompanija „Playeat“ je iz Pravno-poslovne škole u Nišu i bavi se proizvodnjom ručno pravljenog jestivog plastelina koji je zdrav i služi za razvijanje fine motorike kod dece starije od tri godine.

„Plastelin koji mi radimo posebnu primenu ima u radu sa decom sa smetnjama u razvoju i autizmom. Uostalom, dobar je za svu malu decu za koje roditelji brinu dok se igraju plastelinom da ga ne bi progutali. Jestivi plastelin i da stave u usta nije strašno jer je napravljen od jestivih sastojaka i ukusan je. Trudimo da se plastelin pravimo od zdravih namirnica, to je med, heljdino mleko u prahu is ličnih namirnica koje su zdrave“, kaže Petra Cvetkov iz Pravno-poslovne škole u Nišu.

Srednjoškolci iz Zaječara su došli na ideju da tržištu ponude bio pesticid i to od čili paprike.

„Planiramo da proizedemo veliku količinu čili paprike iz nje ekstrakujemo veliku kapsteicin (najveći deo paprike) i to ponudimo tržištu i obliku čili garda, biopesticida koji je sto odsto organski i ekološki. Osim što ubija štetočine i čak štiti vaše kučne ljubimce može da se koristi i kao aromsta krema“, objašnjava Anđela Milosavljević „Za čili“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com