Kultura

Predstavom “Oslobođenje Skoplja” počeo balkanski festival drame i pozorišta „Teatar na raskršću“

Predstavom „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Gorčina Stojanovića u niškom Narodnom pozorištu otvoren je Treći festival drame i pozorišta „Teatar na raskršću“. Festival će trajati do 12. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu, a osim domaćih pozorišta, publici festivala će se predstaviti i pozorišta iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske. Teatar na raskršću proglasio je otvorenim pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić.

 

Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture i informisanja

„Ovaj festival, ovde u Nišu je želja stara više od nekoliko decenija za okupljanje na jednom mestu važnih segmenata pozorišnog života balkanskog prostora. Treći po redu, znači na samom početku svoje stvaralačke, a i u ovom nizu kriza i organizacione avanture. U to ime želim vam da ne budete festival pukog, minornog nabrajanja aktuelnih pozorišnih ostvarenja već da stvorite prostor razmene iskustva i nadogradnje, prostor interakcije, prikupljenih vrednih pozorišnih i umetničkih životom obojenih iskustava.“, rekao je pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić.

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora je prema rečima direktora Narodnog pozorišta u Nišu  jedan uzbudljivi pozorišni događaj.

Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta

“Ovo je prilika da pogledamo sve ono što je najbolje, u ovome što smo mi nazvali balkanski kulturni prostor, i nešto što pokušava do odgovori na izazove savremenog trenutka, da odgovori na sva aktuelna pitanja u svakoj od država koje naš festival okuplja, a to je 13 država od Turske do Slovenije i pokušaj da se prepozna šta je to najmanji zajednički sadržalac, a to je bez ikakve sumnje pozorište i pozorišna umetnost“, rekao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović.

On je dodao da Dino Mustafić nije na otvaranju festivala jer je imao svoje obaveze koje nije mogao da pomeri, i da to ništa nije čudno jer je pozorište živa stvar i ne možete da predvidite šta će se dogoditi.  Direktor Narodnog pozorišta navodi da ovog festivala ne bi bilo bez podrške osnivača festivala, a to je Grad Niš.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Umetnicima, gostima i predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja dobrodošlicu je poželela gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je rekla da ih je okupila pozorišna umetnost. Balkan na okupu, pa i šire od toga, primetila je gradonačelnica Niša.

„Drago mi je da ovaj festival traje i svakako će trajati jer smo istrajni u tome da ovaj festival proglasimo festivalom koji je od značaja za naš grad i već krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za 2023. godinu to ćemo i planirati. Od naredne godine festival ne treba da brine za finansijsku podršku još bolju nego što je imao do ove godine. Da nastavimo svi zajedno da se radujemo festivalu i neka raste, a da mi budemo centar pozorišnog života na Balkanu“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Na daskama niškog teatra biće odigrano šest takmičarskih predstava, dve iz Srbije, jedna iz Hrvatske, jedna iz Rumunije, jedna iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Program

HRVATSКI PUT КA SREĆI, autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Кerempuh, Zagreb, Hrvatska (6. septembar);

Avgust Strindberg, GOSPOĐICA JULIJA, režija Haris Pašović, Opera i teatar Madlenianum, Beograd, Srbija (7. septembar);

Elfride Jelinek, RECHNITZ – ANĐEO UNIŠTENJA, režija Sabine Mitreker, Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Sarajevo, BiH (8. septembar);

Johanes fon Tepl, ORAČ I SMRT, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), Jaši, Rumunija (9. septembar);

MY NAME IS GORAN STEFANOVSКI, režija Branislav Mićunović, NU Dramski Teatar Skoplje, Skoplje, Republika Severna Makedonija (10. septembar);

VITEZOVI LAКE MALE, autorski projekat Andraša Urbana, pozorište „Deže Кostolanji“ (“Кosztolányi Dezső”), Subotica, Srbija (11. septembar)

Po završetku svake predstave iz takmičarskog dela, u gornjem foajeu pozorišta će biti organizovan okrugli sto kritike, koji je otvoren za sve posetioce Festivala.

U ovom vremenskom periodu, biće izvedene i 2 predstave iz pratećeg programa:

Ejmi Nustbaken i Nura Sadava PROBUDILA SAM SE BEZ GLASA, režija Tamer Levent, Bu Japim produkcija, Istanbul, Turska i to u 18.00 u sali Pozorišta lutaka (7. septembar)

Antonio Tabuki, ŽENA IZ PORTO PIMA, režija Miloš Latinović, produkcija Upalimo reflektore i Fort Forno, u 22.00 u kafeu Pandora (8. septembar)

Poslednjeg dana Festivala, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, nagrade za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. Nakon dodele nagrada, biće odigrana predstava u čast nagrađenih U RALJAMA ŽIVOTA, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com