Kultura

Predstavom „MAGBET“ počinje balkanski festival drame i pozorišta „Teatar na raskršću“

Četvrti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“ počinje večeras u Narodnom pozorištu u Nišu predstavom „Magbet“ Narodnog pozorišta u Beogradu Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića. Festival će biti održan od 4. do 10. septembra.

Sledećeg dana, 5. septembra biće odigrano delo „Škrtac“ J. B. P. Molijea, u režiji Dore Ružđak Podolski, Satiričkog kazališta Кerempuh iz Zagreba.

Predstava niškog teatra „Noćna frajla“ Aleksandra Popovića, a u režiji Branislava Mićunovića, na repertoaru je 6. septembra, dok će 7. septembra biti odigrana predstava JU Narodnog pozorišta Republike Srpske „Gospođica“ u režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

Pete festivalske večeri na repertoaru je predstava „Pokojnik“ u režiji Egona Savina Crnogorskog narodnog pozorišta, a 9. septembra „Lepa Vida“ u režiji Marjana Nećaka i u koprodukciji Gledališta Koper iz Slovenije i
i Slovenskog stalnog gledališča Trst iz Italije.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Đovani Bokača, DEКAMERON, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, Кulturni centar Bar – Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodno pozorište Niš, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Nakon toga, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

„Njihova zajednička crta, osim da su vrhunske predstave jeste klasična dramska ili klasična literatura, bilo da govorimo o dramskom tekstu, o prozi ili kao u sličaju Slovenije, o nacionalnom mitu Slovenije – Lepa Vida. Reklo bi se ono, šta nam znači klasika danas, kakav je to presek i kakav je to novi početak, s obzirom na to da je Festival od prošle godine stalna gradska manifestacija, želeli smo da ta klasična literatura bude neki temelj u kom pravcu i na koji način će da se razvija“, izjavio je direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović i dodao da je za ostalo još malo karata u prodaji.

Predstave dolaze iz onoga što se naziva balkanski kulturni prostor , predstave i pozoršta koje imaju nekakvu zajedničko iskustvo i to je konačna ideja ovog Festivala.

_______________________________________________________________________________________________________

Predstava „Magbet“ je prvo Šekspirovo delo koje je realizovao britanski TNT teatar. U pitanju je mračni triler, duboka studija o prirodi i privlačnosti zla. Pozorišna trupa je izvela ovu predstavu u 31 zemlji i 267 gradova, od svog prvog performansa 2000. godine. Ova produkcija oslobađa vitalnu snagu Šekspirovog mračnog remek-dela, uz puno angažovanje glumaca na sceni i dinamično tumačenje Šekspirovih stihova. Predstava je veoma dobro prihvaćena kod publike, a dobila je i odlične kritike.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com