Ekonomija

Predstavnici hotelijera, ugostitelja i turističkih agencija izneli gradskim čelnicima svoje probleme

U Gradskoj kući održan je sastanak između gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, gradskih većnika, direktora javnih komunalnih preduzeća i hotelijera i predstavnika ugostitelja i turističkih agencija, koji su čelnicima grada predočili probleme sa kojima se susreću u vreme epidemije koronavirusa.

Hotelijeri očekuju smanjenje poreza na imovinu ili neko odlaganje uz reprograme ukoliko je to moguće, istakao je Ivan Spasić vlasnik hotela “My Place” i Ambasador.

Direktorka hotela Tami Residence Tatjana Mićić istakla je da hotelijeri trpe velike gubitke.

“Moram prvo da kažem da je 2020. godina krenula veoma dobro. Mi smo čak imali povećanje, na nivou grada čak i 40% u broju noćenja. Međutim, onda nas je omela korona. Kinezi su krenuli da otkazuju svoje aranžmane već u decembru, u martu mesecu smo imali nekih 70%, u aprilu 90%, a zatim je usledila odluka Vlade i vanredna situacija kada nismo ni radili. Prvi naš radni dan bio je 5. maja, tada smo imali svega 2% popunjenosti, pa do dana današnjeg. Finansijski to je 98% pada u odnosu na prošlu godinu”, izjavila je Mićić.

JKP “Naissus” i “Medijana” na sastanku su hotelijerima predstavili konkretna rešenja.

“U ovom trenutku, vezano za model naplate potraživanja, dobro je da se, eventualno, pređe na naplatu po težini otpada, umesto na naplatu po kvadraturi. To nije jednostavno učiniti, ali ćemo dati sve od sebe da probamo da nađemo neki model, makar to u startu ne bilo po kilogramu”, izjavio je Dragoslav Pavlović, direktor JKP “Medijana”.

Zoran Ignjatović iz JKP “Naissus”, napomenuo je da će ovo preduzeće izaći u susret hotelijerima.

“To će biti na taj način što ćemo uvesti pratkično jednu vrstu moratorijuma i sklopiti ugovore o moratorijumu na izvšrenje usluga do kaja ove godine”, kazao je Ignjatović.

Bojan Milosavljević, predstavnik turističkih agencija, istakao je da su ovi privrednici pretrpeli velike gubitke, da im je potrebna pomoć. On je kazao da su otpuštanja u prethodnom periodu bila minimalna, ali nakon isplate poslednjeg dela novčane pomoći od strane Vlade Srbije, ta situacija će postati još teža.

Gradonačelnica Niša kazala je da je zadovoljna sastankom, na kome su mogli da se čuju konkretni problemi.

“Naravno, nešto od toga može lokalna samouprava određenim svojim izmenama i dopunama da promeni i da poboljša odnosno da pomogne u ovim mesecima kovida. Sa druge strane smo čuli i neke planove za dalju saradnju i zajedno sa preduzećima javnim i Turističkom organizacijom Niša mislim da smo na istom zadatku i da hotelima, koji svakako primaju goste iz svih krajeva sveta, a sada ne zbog korone, možemo na ovaj način da pomognemo. Tim pre, što su to ljudi koji zapošljavaju veliki broj radnika, a svojim delovanjem promovišu Niš u svetu”, rekla je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com