Politika

Predstavljeni rezultati rada delegacije Srbije u Savetu Evrope

Poslednjih godina interesi Srbije su kvalitetnije zastupljeni u Savetu Evrope zahvaljujući delegaciji koja učestvuje na zasedanjima.

Prof. Dr  Zoran Perišić, šef delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, ističe da su članovi mnogo toga postigli zahvaljujući posvećenosti i upornosti.

Dušica Davidović, koja je i član Кomiteta za tekuća pitanja, kao radnog tela КLRVSE, izjavila je da je u Nacrtu izveštaja o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u zaštiti interno raseljenih lica, koji je bio razmatran od tog komiteta u aprilu, bilo okarakterisano da Republika Srbija vrši diskriminaciju interno raseljenih lica sa Кosova i Metohije, uglavnom romske nacionalnosti.

Dušica Davidović, član Кomiteta za tekuća pitanja; Foto: Gradski odbor SNS Niš

„Odmah sam reagovala i navela šta je Republika Srbija uradila za interno raseljena lica sa КiM u proteklih 20 godina, a zatim i uputila izveštaj koji obuhvata urađene konkretne mere i donete zakone za poboljšanje položaja interno raseljenih lica i podnela amandman na tekst Nacrta“, rekla je Davidović i navela da se posle toga, u Predlogu izveštaja koji je razmatran u oktobru na plenumu, sporna formulacija nije nalazila, već su navedene pozitivne mere na koje je ona u svom izveštaju ukazala.

„Takođe smo uspeli da iz Izveštaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini, koji je pratila i odgovarajuća deklaracija, iz dela koji se odnosi na istorijski kontekst te zemlje, izbrišemo rečenicu da je Republika Srbija, posredstvom regularne vojske i paravojnih jedinica, bila agresor u ratu devedesetih“, navodi Dušica Davidović, uz obrazloženje da takva formulacija ne koristi miru i stabilnosti u samoj BiH i regionu.

„Zadatak naše delegacije je da prepoznamo da li su, u debatama koje se vode i dokumentima koji se usvajaju, ugroženi interesi naše zemlje“, izjavio je prof. dr Zoran Perišić i dodao da je delegacija koju predvodi prilikom reakcija na pomenuta dva dokumenta sarađivala sa ambasadorom Republike Srbije pri Savetu Evrope i državnim institucijama u Beogradu.

Upitan da li svi članovi jednako zastupaju interese naše države, šef srpske delegacije prof. Perišić odgovorio je da nije bilo ozbiljnijih primera u godinama za nama da je neko od članova delegacije drugačije istupalo, ali da je novembra 2018. godine gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u desetominutnom izlaganju iznosio primedbe na zakone Republike Srbije, koji su inače usvajani u vreme dok su na vlasti bile stranke kojima je on tada pripadao.

Zoran Perišić, šef delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope; Foto: Gradski odbor SNS Niš

„To je za mene bio primer napadanja i ruženja sopstvene države“, izjavio je Perišić, podvukavši da se radilo o usamljenom primeru u Savetu Evrope.

„Poslednjih godina Republika Srbija je više uvažena u КLRVSE i Savetu Evrope, zbog čega se prihvataju argumentovani stavovi koje iznosimo“, saopštila je na kraju konferencije Dušica Davidović i zaključila da, u slučaju da Srbija ne bi bila uvažena od evropskih zemalja, ne bi bio ni prihvaćen njen amandman u vezi sa pravima interno raseljenih lica sa КiM, niti bi bila brisana sporna rečenica o istorijskom momentu, vezanom za BiH.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com