Kultura

Predstavljeni protagonisti filmova “Južni vetar” i “Granice kiše”

Na konferenciji za novinare u festivalskom centru Filmskih susreta, predstavili su se glumci i reditelji dva sinoć prikazana filma: “Južni vetar” i  “Granice kiše”. Glumac prve festivaslke večeri je Miloš Biković, a Draganu Bjelogrliću je ponovo uručena statua “Naise” koju je osvojio daleke 2001. godine i izgubio.

“Južni vetar” – film o pogrešnim odlukama

Nema sumnje da će film Miloša Avramovića “Južni vetar” imati bogat i isupešan bioskopski život, saglasni su svi koji su sinoć mogli premijerno da pogledaju ovo ostvarenje na Letwoj pozornici.  Beogradska promocija zakazana je za 23. oktobar, a konferenciji za novinare prisustvovala je skoro cela glumačka ekipa filma.

“Film je inspirisan devedestima, u kojima sam odrastao, ali je to ipak sadšnji trenutak. Put je bio težak, mi imamo trdaciju pordukcije komedija, dok je kriminalistički film prilično zapostavljen”, kazao je reditelj Avramović.

Film traje nešto više od dva sata, ali “teče” i svakog trenutka se isčekuje “šta će novo da se desi”, objasnio je Miloš Timotijević koji u filmu tumači policijskog inspektora koji je spona između politike i kriminala.

Za glavnu ulogu Maraša, Miloš Biković je glasovima publike na Letnjoj pozornici proglašen glumcem večeri.

Zanimljivo je da je “Južni vetar” poslednji film u kome je glumio Nebojša Glogovac. Scena sa Draganom Bjelogrlićem u kafani je poslednje što je veliki glumac odigrao pre smrti.

Avramović je najavio da će se, u saradnji sa RTS-om, uraditi i nastavak filma, a prikazivanje 10 epizoda, koliko je projektovano, očekuje se na jesen 2019. godine.

Draganu Bjelogrliću vraćena izgubljena “Naisa” koju je dobio 2001. godine

Granice kiše, film koji je 10 godina čekao susret s publikom

Prve festivalske večeri prikazan je i film “Granice kiše”, dvojice reditelja Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. Ova poetsko ljubavna priča smeštena u napušteno, imaginarno selo na granici , Crne Gore, Hercegovine i Hrvatske će se 31. avgusta predstaviti na prestižnom filmskom festivalu u Montrealu u Kanadi, a pre Niša, predpremijerno je film videla publika u Sarajevu.

Film je crnogorsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija kojoj je manjinski koproducent i Filmski centar Srbije.

Glavne uloge u filmu tumače mladi glumci poput Nikšićanke Kristine Stevović, Vahidina Prelića iz Užica i Roberta Budaka iz Zagreba, a glumačku ekipu čine i Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dečaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović, koji su se predstavili i niškoj publici.

Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski džez violinista Ugo Rabec i mlada operska pevačica Dušica Bijelić, koju je londonski “Independent” 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umetnika u Velikoj Britaniji.

Ekipa filma “Granice kiše”

Večeras na Letnjoj pozornici publika će moći da pogleda još dva filma, “Izgrednike” u trajanju od 107 minuta i “Prokletog psa” u trajanju od 88 minuta. Projekcije počinju u 20.30.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com