Kultura

Predstavljena monografija o istorijatu Narodnog pozorišta u Nišu

Monografija “Misija dostojna poštovanja” o istorijatu Narodnog pozorišta u Nišu autora Slobodana Krstića koja obuhvata period od 1988. do 2017. godine, nakon dugogodišnjeg rada autora, štampana je i objavljena povodom dana Narodnog pozorišta, a uoči festivala “Teatar na raskršću”.

Autor Slobodan Krstić kazao je da je bio svestan, počevši da radi na knjizi, pred kakvim izazovom se nalazi,  obzirom na to koji vremenski period treba da obuhvati.

“Period koji obuhvata ova monografija je bio toliko torbulentan ne samo unutar pozorišta već i van pozorišta u samom društvu. Sve stvari koje su se dešavale itekako su se odražavale unutar pozorišta pa je ovde bilo i mnogo svađa i tuča i privođenja glumaca i vrlo nelagodnih situacija i morao sam svega toga da budem svestan i mnogo sam se mučio i dugo radio, a sada sam izuzetno srećan i zadovoljan što se ta knjiga pojavila”, kazao je Krstić.

Prema njegovim rečima, prvi tekst je napisao 1998. godine, a u godinama koje su sledile, sa promenom rukovodstva pozorišta, on je dopisivao poglavlja.

“Dođe jedan upravnik, ja dopišem dođe, drugi ja ponovo dopišem  i od knjige se često odustajalo i eto do dana današnjeg kada je ugledala svetlost dana”, rekao je Krstić.

On je dodao, da Narodno pozorište u Nišu po kvalitetu predstava koje se igraju može da parira velikim pozorištima.

“Kada dolaze kritičari iz Beograda misle da dolaze u malo provincjisko pozorište, ali ovo pozorište  ima barem 20 predstava koje su vanvremenske i u svakom pogledu pariraju svim većim pozorištima”, kazao je Krstić.

Prvakinja Narodnog pozorišta Niš , Mima Vuković Kurić, koja otvara festival “Teatar na raskršću” rekla je da očekuje prelepe predstave i jedan ispunjen pozorišni festival koji će oduševiti publiku.

“Očekujem da svi zajedno uživamo u ovom festivalu, jer najbitnija kritika je ona koja dolazi od publike, a nadam se da će biti oduševljeni predstavama”, kazala je Vuković Kurić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com