Društvo

Predstavljena Monografija “Malog Sabornog hrama” u Nišu

Uprava Sabornog hrama u Nišu, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, organizovala je promociju monografije o Sabornom hramu, povodom 200 godina od izgradnje Malog Sabornog hrama, Svetih Arhangela u Nišu.

Na promociji su govorili  Episkop niški  Arsenije, profesor dr Miodrag Marković dopisni član SANU, dr Ljiljana Matić istoričar umetnosti i dr Miša Rakocija autor monografije.  Veliki jubilej, 200 godina od izgradnje Sabornog hrama u Nišu, biće obeležen 16. i 17. novembra. Obnovu ikonostasa u Maloj Sabornoj crkvi radio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa niškim Zavodom.

Promociji Monografije su, pored velikog broja Nišlija i predstavnika Eparhije niške,  prisustvovali i gradobačelnik Darko Bulatović sa saradnicima kao i predstavnici gradskih opština, Kola srpskih sestara i drugih udruženja koja neguju tradiciju pravoslavlja.

“Povod pisanja ove reprezentativne monogrofije jeste  obeležavanje 200 godina Malog Sabornog hrama i to je bila prilika da se sagleda kompletan kompleks cele Saborne crkve, velike i male, Eparhijski i Svetosavski dom i sve  ono što čini Sabornu crkvu, od istorije, preko  arhitekture, živopisa, ikonopisa, moštiju. Sve ono što se zna ili ne zna o Sabornom hramu”, kaže autor monografije dr Miša Rakocija.

Promocija Monografije “Mali Saborni hram” u Nišu održana je i na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a predstavljena je kao knjiga koju svaka kuća treba da ima.

Foto: V. P.

“U monografiji je sažeta hrišćanska istorija našeg grada. Upoznati se sa istorijom Niša znači upoznati se i sa istorijom Srbije i Balkanskog  poluostrva i to je ono što ovoj knjizi daje posebno značenja. Uprvao iz toga razloga svaka kuća bi valjalo da ima ovu monografiju. Iz ove monografije se može sagledati koliko je veliki značaj bio Saborne crkve koja je  u najtežim vremenima sačuvala i duhovni i prosvetni nivo naših građana. Ovde su bile i škole i biblioteka, a Saborna crkva je bila centar duhovnosti našeg naroda. Situacija je bila takva da nije bilo dozvoljena gradnja pravoslavnih hramova i ovo je jedno mučeničko žitije Saborne crkve  gde je Mali Saborni hram i rušen i paljen i opet građen. Veliki Saborni hram je, takođe, imao probleme počev od same gradnje”, kaže dr Miša Rakocija.

Monografija donosi i mnogobrojna otkrića do kojih se došlo upravo sa početkom pisanja ove monografije.

“Uspeo sam da nađem originalni  projekat iz 1856.godine za kulu zvonika koja je bila ogromna, 63 metara, baroknog oblika koju je Beg zabranio. Predstavljena je konstrukcija kako bi crkva izgledala sa tim zvonikom da je dozvoljano da se izgradi”, dodaje autor monografije.

Dr Miša Rakocija posebno ističe vrednosti Malog Sabornog hrama.

“Posle konzervatorskih  intervencija na ikonama U Malom Sabornom hramu otkrili smo fantističnu lepotu prestonih ikona, otkrili smo i autora ovih ikona iz 1815.godine, to je arhiđakon David, monah sa Hilandara, poznati životopisac. Slobodno mogu da lažem  da je zahvaljujući ovoj monografiji i konzervaciji ikona, Niš dobio još jednu turističku destinaciju koju svaki posetioc mora da obiđe, a da ne govorim i Nišlijama”, zaključuje dr Miša Rakocija.

Foto: V. P.

On dodaje da je, istražujući istoriju Sabornog hrama, u Nišu bilo  pet Sabornih crkava, a mala i velika su četvrta i peta po redu.

“Građani će u monografiji prvi put moći da vide niz dokumenata, crteža iz arhiva, i još mnogo podataka. Ponovo će vaskrsnuti izgoreli ikonostas, sve na svom mestu, kao što je nekada bilo, sve što je bilo od drveta a nestalo je u plamenu”, kaže dr Miša Rakocija. “Lepota Malog Sabornog hrama i njegovih ikona zasijaće ponovo u punom sjaju”.

Posle ove knjige istoijsko i duhovno nasleđe grada Niša biće sasvim drugačije.

“Ovo je slojevita i sveobuhvatna monografija iza koje stoji višedecenijski istraživački rad i predstavlja novo čitanje istorije Eparhije niške i celovito sagledavanje Saborne crkve od arhitekture i živopisa do ikonopisa”, kažu u niškoj Eparhiji.

Monografija sadrži sve o istoriji Eparhije niške od IV do XXI veka i njenim 58 znanim episkopima, o svim Sabornim crkvama, o delatnosti Stefana Nemanje u Nišu, znano i neznano o istoriji, arhitekturi i ikonopisu malog i velikog Sabornog hrama.

Monografija “Saborna crkva u Nišu” donosi blagoslov srpskog gospodina Irineja i episkopa niškog gospodina Arsenija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com