Društvo

PREDSTAVLJEN PROJEKAT MLADIH AMBASADORE: “EU pregovori na jeziku mladih“

„EU pregovori na jeziku mladih“ naziv je projekta Mladih ambasadora, a prva njegova prezentacija je održana na Univerzitetu u Nišu i predstavlja nastavak aktivnosti započetih tokom leta. Trideset pet srednjoškolaca iz Niša, Kruševca i Novog Pazara, članova organizacije “Mladi ambasadori, su se putem intenzivne edukacije koja je organizovana na Kopaoniku upoznali sa funkcionisanjem Evropske unije i pregovaračkim procesom. Nakon toga, uz podršku mentora, svaki od učesnika je istraživao po jedno pregovaračko poglavlje i pripremio tekst o tome. Od prikupljenog materijala je izrađena publikacija, koja je predstavljena u Nišu uz prisustvo “Mladih ambasadora” iz ova tri grada.

Kako mladi u Srbiji vide Evropsku Uniju i šta misle o priključivanju Srbije evropskoj porodici, bila je tema o kojoj su mladi na ovom okupljanju razgovarali. Bilo je reči i o rušenju predrasuda i mitova koje prate Evropsku uniju u Srbiji i upoznavanje mladih sa prednostima ulaska u Uniju osnove su ovog projekta.

“Ideja projekta je bila da se mladi iz ova tri grada upoznaju bliže sa funkcionisanjem Evropske unije i da na kraju na jezik mladih prevedu koje su to koristi koje će imati od usvajanja svih regulativa, u okviru procesa i našeg puta ka Evropskoj uniji i šta će to za njih značiti. Ove godine 35 mladih su prošli dvodnevnu obuku , upoznali se bliže sa procesom funkcionisanja Evropske unije od eksperata koji se bave Unijom , ali i od diplomatskih predstavnika zemalja zemalja članica”, kaže generalni sekretar organizacije “Mladi ambasadori” Snežana Andrić. Ona je istakla da mladi nakon ove obuke i prezentacija koje se potom održe bolje razumeju i sve što je bilo nerazumljivo zbog formalnog stručnog jezika. Po njenim rečima to je i cilj ove i sličnih obuka i prezentacija.

Učesnici ove prezentacije kažu da jedino uz dobro poznavanje EU integracija može se formirati pravi stav o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

“Mi smo mladi, školujemo se i generalno vrlo malo znamo o Evropskoj uniji. Ova obuka nam je pomogla da nešto novo saznamo, da razbijemo predrasude koje imamo o Evropskoj uniji i ishod koji ćemo da imamo u budućnosti”, kaže Anastasija Pađen iz Niša.

Mina Mičić kaže da joj je ovaj projekat pomogao da je shvati da ulazak u Evropsku uniju znači lakše priznavanje diploma koje mladi stiču u Srbiji,a to znači i da će moći da imaju bolja radna mesta.

Posle prezentacije u Nišu organizovaće se i prezentacije u Novom Pazaru i Kruševcu. Projekat EU pregovori na jeziku mladih finansira Ministarstvo za evropske integracije republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com