Društvo

Predstavljen projekat “Budi deo rešenja, a ne zagađenja”

Organizacija “Zeleni ključ” je sa predstavnicima niških ekoloških udruženja, kao i onih organizacija koje kroz svoje aktivnosti žele da poboljšaju ekološku sliku grada potpisala memorandum o saradnji.

Cilj je da zajedničkim snagama unaprede saradnju sa lokalnom samoupravom u cilju očuvanja životne sredine i unapređenja sistema zaštite životne sredine u gradu, selima i prirodnom okruženju.

Na konferenciji održanoj u Media i reform centru Niš predstavljen je projekat “Budi deo rešenja, a ne zagađenja”, organizacije Zeleni ključ.

Foto: MRCN

Ideja samog projekta je bila ispitati potencijalne mogućnosti za formiranje lokalne mreže organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, ali one sa juga Srbije sa kojima je neki vid saradnje do sada ostvaren, i formirati južnu ekološku mrežu – okružnu ili regionalnu. Sa predstavnicima niških organizacija, koje su učestvovale na konferenciji, razgovaralo se o konkretnim koracima i formiranju lokalne eko-mreže.

“Ideja je formiranje lokalne ekološke mreže, zelene platforme grada Niša koju će činiti organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, ali i nekim drugim temama vezanim za održivi razvoj, koje utiču na životnu sredinu u gradu”, navela je Olivera Milošević iz organizacije “Zeleni ključ”.

Oni bi zajedno radili na boljoj sektorskoj i komunikaciji sa građanima, ali pre svega komunikaciji sa lokalnom samoupravom radi rešavanja problema u oblasti zaštite životne sredine, zagađenja vazduha, odlaganja otpada, zagađenja voda, adaptacije na klimatske promene, edukaciji, informisanju…

Organizacije iz Niša, kao i sa juga Srbije kao što su “Čuvari Vlasine”, kao i udruženje Ekobudućnost” iz Svrljiga, “Pokret gorana Knjaževac” potpisaće i memoranudm o saradnji na na lokalnom nivou. Zvanično formiranje lokalne mreže zakazano je za 5. jun na Svetski dan zaštite životne sredine.

“Ideja je da se neformalna mreža oformi 5. juna, u Kampu “Fabrika umetnika”. Ovo neće biti aktivistička akcija u prirodi, već skretanje pažnje donosiocima odluka da postoje organizacije koje ih prate”, objašnjava.

Namera je da se ojača konstruktivni dijalog i postave kriterijumi i standardi u daljoj komunikaciji u zakonski predviđenim okvirima, saradnji i uključivanju u u procesima donošenja odluka, kako mreže tako i građana.

Osim formiranja lokalne ekološke mreže, 5.juna posetioci Kampa “Fabrika umetnika” na obali Nišave kod Brzog Broda mogu pogledati izložbu ekološko – aktivističkih fotografija organizacija iz Niša, Svrljiga, Vlasine i Knjaževca. Takođe, pozivaju se i roditelju da dovedu decu i uživaju u prirodnom okruženju, igrajući ekološke društvene edukativne igre. Program će trajati od 11 do 15h.

Miloševićeva dodaje da je osnovni razlog potpisivanja sporazuma o saradnji mogućnost da organizacije u trenutku kada uoče problem mogu da kroz inicijativu podrže pokretanje značajne teme, koja je prvenstveno bitna zbog građana i građanki. Da se pokaže jedinstvo i snaga udruženih organizacija oko najznačajnih i aktuelnih ekoloških pitanja i tema.

Veoma značajno je, navodi, i to da su urađena dva istraživanja, za OCD i građane/ke, kao i jačanje kapaciteta OCD, a pokrenut je i javni dijalog sa značajnim institucijama u gradu i na nacionalnom nivou (sa kancelarijom glavnog gradskog urbaniste, energetskog menadžera, JKP Mediana, Srbija šumama, Zavodom za zaštitu prirode Srbije).

Inače, do sredine jula biće formirana lista predloga mera i rešenja za uočene probleme i nedostatke koje su uspeli da zapaze kroz projekat “Budi deo rešenja, a ne zagađenja”, kao i okvirni tromesečni plan rada mreže, kako bi se na vreme mogli uključiti u formiranje budžeta za narednu godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com