Društvo

Predstavljen program “Osnaživanje mehanizama rodne ravnopravnosti” u Nišavskom okrugu

U cilju unapređivanja socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, danas je u Nišu predstavljen projekat “Osnaživanje mehanizama rodne ravnopravnosti” u Nišavskom okrugu koji je jedan od ukupnih 28 projekata Švajcarske.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života građana i građanki Srbije, naročito onih koji pripadaju ranjivim društvenim grupama.

Swiss PRO program od 2018. godine sprovodi aktivnosti u cilju unapređenja dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti u 99 gradova i opština iz dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije. Aktivnosti programa podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija UNOPS U Srbiji, u partnertvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

“Za ostavrenje ovako velikog cilja, veoma je značajna kontinuirana podrška Vlade Švajcarske, a ove godine se obeležava tačno 30 godina podrške Švajcarske razvoju Srbije. Švajcarska snažno podržava lokalne samouprave u uspostavljanju pravnog i institucionog okvira za rodnu ravnoporavnost na lokalnom nivou, kao i rad organizacija civilnog društva civilnog društva koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, kazala je Bojana Petrović, ispred SWISS PRO- a.

Kao glavne aktivnosti, Petrović ističe da su poboljšanje kvaliteta zivota građana i građanki Srbije, ali i onih koji žive u rularnim podrucjima. Projekat Osnaživanje mehanizma za rodnu ravnopravnost u Nišavskom okrugu jedan je od 28 projekata Vlade Švajcarske. Cilj ovog projekta je ostvarivanje i  unapređenje mehanizma za rodnju ravnopravnost .

Ukupa vrednost projekta je 3397 eura.

Prema rečima zamenica gradonačelnice, Dušice Davidović, edukacije bi trebalo da doprinesu formiranju mreže mehanizama za rodnu ravnpravnost Nišavskog okruga.

“Grad Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je u prethodnim godinama kroz gradski, ali i opštinski parlament  formirao žensku odborničku mrežu svih odbornica na teritoriji Niša”.

“Sa ponosom možemo da kažemo da grad Niš ima prvi put u gradonačelnicu,  da u organima izvršne vlasti imamo povećan, tj. veći broj pripadnica lepšeg pola na čelnim mestima koja su izuzetno važna kada je u pitanju odlučivanje i donošenje nekih važnih odluka”, istakla je Davidović.

Dodaje da se svakodnevno susrećemo sa predrasudama da žena nije dovoljno sposobna i kopetenta da obavlja neke najteže poslove.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com