Kultura

Predstavljanje knjige „Uspon i pad Vukove ćirilice“ u NKC- u

Predstavljanje knjige "Uspon i pad Vukove ćirilice" zakazano je za 23. maj u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 18 sati.

Prema rečima autora, knjiga „Uspon i pad Vukove ćirilice“ od Krimskog rata do Krimskog rata u izdanju Andrićevog instituta (Andrićgrad, 2023.) posvećena je dvoazbučnosti u Srbiji i među Srbima.

Polazišna osnova je da se pismo posmatra odvojeno od jezika.

Pismo nije samorazvojno i dinamično, kakav je jezik, ono ga ne „prati“.

Pismo je konvencija, niz insitucionalno prihvaćenih simbola, standard.

Kao takvo vezano je za državu i njenu kulturu, prepostavka je civilizacije, naučnog mišljenja, istorije same.

Delo je pokušaj da se utvrdi kako je i zašto od Sv. Save standardnom ćiriličkom pismu Srba, nakon i na osnovu Kopitar-Vukove reforme jezika i pisma, vremenom bio dodat i hrvatski latinički standard.

Obuhvaćena je istorija tog procesa, ocrtane su njegove spoljnopolitičke pretpostavke te detaljnije prikazani pravni, politički i ideološki okviri i tokovi u periodu od poslednje četvrtine XVIII veka do 2022. godine.

Takođe, u zaključku pod naslovom Predlog za razmišljanje ponuđen je terminološki okvir, drugačiji i precizniji od korišćenog u današnjoj pravnoj i lingvističkoj misli, kao osnova za razgovor o pravnom rešenju kojim bi kulturno i politički zapaljivo pitanje dvoazbučnosti – ili njegovo ukidanje – moglo da bude regulisano.

Izlaganje je bazirano na izvornoj građi i statističkim podacima za period od 1900. do 2017. godine.

Priložen je obilan naučni aparat u nadi da će kritička javnost (naučna i opšta, ne samo lingvistička) prihvatiti poziv na, već prema značaju predmeta, dostojanstvenu debatu.“

Učestvuju: dr Goran Miloradović, recenzent  prof. dr Jovan Mirić, recenzent  Siniša Stefanović, autor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com