Kultura

Predstavljanje knjige Milana Todorović Tenere u NKC – u

Predstavljanje knjige Milana Todorović Tenere, “Početak: Kraj /o vladaru i pobunjeniku/”  u izdanju „Admiral Booksa”, biće održano danas, 9. decembra od 19 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

Pored autora, u programu će učestvovati i Zoran Rapijić, izavač i Branislav Janković, književnik.

O autoru

Milan Todorović Tenera, tvorac čudnih knjiga, filmskih scenarija i umetničkih dokumentarnih filmova je rođen 1966. u Trsteniku, na Zapadnoj Moravi. Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, gde je i diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu.

Bio je istaknuti član Književnnog kluba Isidora Sekulić Pedagoške akademije, pisao za različite novine, magazine i radio programe. Bavio se izdavaštvom i knjižarstvom u više navrata.

Osnivač je i idejni tvorac Knjižare Magelan i Izdavačke kuće Magelan Pres.

„Moraš sposobne ljude, noćne ptice, jatrebove i mungose, upregnuti da rade za državu kao za sebe. Kada jastrebovi i mungosi osete državu u svojim venama, teško će je ko silom srušiti. Pametne pusti, neka ih. Daj im neki trg, daj im neko mesto gde će pričati i gde će sanjati kako će oni državu voiti, ali neka im bude jasno dokle se može i dokle se sme.” (Odlomak iz knjige „Početak : Kraj /o vladaru i pobunjeniku/”).

Prema rečima organizatora, ova knjiga čudnog srpskog jezika, jedinstvene strukture izražene samo kroz monologe junaka, govori o dve sudbine koje se na samom kraju, kao u kakvoj antičkoj tragediji ukrštaju. Vladar i pobunjenik, podjednako nesrećni i osamljeni, krvavih ruku i jedan i drugi, zauvek izmenjeni svojim predodređenim sudbinama, odslikani su kroz priče i misli drugih ljudi koji su im prilazili diveći se, ali ih istovremeno gurali do dna provlije.

Tragedija jednog naroda kreće od tragedije jednog čoveeka, a među ovim stranicama ne znamo tačno ni vreme, ni državu, ni vladara, ni pobunjenika, ali vidimo kako se sudbine kao u kakvoj bujici mešaju, preplću i na kraju postaju jedna, nesrećna i izgubljena.

Pre dve decenije, objavio je knjigu fragmenata i urbane poezije. Inače je i autor knjige Misli Beogradskog Antikvara, štiva koje govori o knjižarama, a naročito o antikvarima s naših prostora.

Napisao je četiri filmska scenarija na engleskom jeziku i bavio se režijom dokumentarnih filmova. Puno je putovao po Evropi, Istočnoj i Zapadnoj, više puta boravio u Rusiji, Kini,
Indiji i Americi.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com