DruštvoKultura

Predstavljanje knjige “Dokazi istorije”

"Laonik Halkokondil je znameniti post-vizantijski istoričar, koji u svom delu "Dokazi istorije" opisuje opadanje i pad Vizantije i uzdizanje Turske kao svetske sile.

U maloj sali NKC-a s početkom 18 sati . 27 februara poznati vizantijski istoričar Laonik Halkokondil predstaviće svoje delo “Dokazi istorije “.

Pored ove glavne teme spisa, Halkokondil opisuje i brojne narode, njihovu istoriju i etnografske karakteristike, zbog čega se sa pravom smatra Herodotom 15. veka.

Na mnogim mestima se dotiče i srednjovekovne srpske istorije, koju opisuje od početka 14. veka pa sve do pada Bosne 1463. godine.

U knjizi su kritički prevedeni samo oni odeljci Halkokondilovog dela koji pominju Srbe i srpsku istoriju. Od krucijalne je važnosti njegov opis Kosovskog boja i svedočenje da je najhrabriji ratnik Miloin (Miloš Obilić) u ovoj bici načinio najveći podvig za koga se ikada čulo. Takođe, od izuzetne važnosti je i njegov opis Maričke bitke, pada Smedereva, pada Bosne itd. A kada je reč o drevnosti srpskog naroda, bitna svedočanstva koje donosi ova knjiga su sledeća:

– Tribali je uobičajeni Halkokondilov naziv za Srbe.
– Tribali su narod najstariji.
– antički Tribali, Iliri, Sarmati, Mizijci (tj. današnji Srbi, Bosanski Srbi, Rusi, Bugari) su bili isti narod koji je govorio identičnim jezikom i imao identične običaje i kulturu. Njihov kulturni i jezički identitet se protezao i do vremena
Halkokondilovog pisanja.
– odnos između Tribala i Ilira (i ostalih istorodnih naroda) je takav da Tribale, kao
najstarije, treba smatrati kao zajednički etnonim za jedan narod koji je još živeo u svojoj prapostojbini na Balkanu (sve do Dunava). Kada su počele migracije, na istok i na
sever preko Dunava, isti narod dobija različita imena po teritoriji koju naseljava. Tako su Iliri etnički Tribali koji su ostali da žive u prapostojbini Iliriku, Sarmati su
etnički Tribali koji su se odselili u Sarmatiju…
– veoma je verovatno da su Tribali (Iliri) starosedeoci Balkana i da su se odseljavali sa
prapostojbine, koja se proteže od obala Jonskog (Jadranskog) mora do Dunava.
– postoje istorijski izvori koji svedoče i doseljavanje Tribala (Ilira) na Balkan sa
severa i izvori koji tvrde suprotno, da su Tribali starosedeoci Balkana.
– Albanci nisu Iliri i došli su na Balkan sa teritorija istočno od Crnog mora.”

Učestvuju autori kritičkog izdanja Aleksandar Stojanović i Darko Krstić. Moderator će biti Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa NKC-a.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com