Kultura

Predstave niškog Narodnog pozorišta na „letnjoj sceni“

Međunarodni pozorišni festival Teatar na raskršću, koji je trebalo da bude održan početkom marta, najverovatnije će biti održan na jesen.

Kao novi termin pominje se 9. septembar.

Foto: Narodno pozorište Niš

Ukoliko festival ne bude održan u septembru onda ga ove godine neće ni biti, jer pomeranje datuma njegovog održavanja ne odgovara nikome, ni organizatoru ni učesnicima.

Ostaje pod znakom pitanja šta će biti sa festivalom i kako ćemo ga realizovati. Biće mali broj premijera i, ako sve bude u redu, najverovatnije će biti igrane predstave koje su selektirane za mart. Pomeranje datuma održavanja festivala nikome ne odgovara i potpuno remeti normalan život pozorišta. Šta vredi da festival imamo u oktobru ili novembru, kada za tri meseca imamo novi festival“, kaže Spasoje Ž. Milovanović direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Foto: Narodno pozorište Niš

Tokom pandemije virusa Kovid 19 niško Narodno pozorište je aktiviralo svoj youtube kanal, gde je publika mogla da pogleda gotovo ceo repertoar njihovih predstava. Prvu onlajn predstavu „Zona Zamfirova“, videlo je oko 40.000 ljudi.

Lepa je bila gledanost na toj virtuelnoj sceni. Dobili smo nove poklonike, ali, bez žive publike to nije teatar. Pozorište je ogledalo napretka jednog društva u tim nekim civilizacijskim dostignućima. I to je ono što čini jedno društvo modernim i savremenim koje je spremno da se suoči samo sa sobom“, ističe direktor niškog pozorišta.

Foto: Narodno pozorište Niš

Iako predstoji period kada pozorišni glumci odmaraju, ovoga puta leto će biti radno.

Naše pretpostavke su da neće biti nikakvih problema da zaigramo na otovorenom. Opredelili smo se za šest predstava, koje će niški glumci izvesti najverovatnije na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a u planu je i nekoliko književno-poetskih večeri“, kaže Milovanović.

Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, pozorišnu publiku u novoj pozorišnoj sezoni očekuje i nekoliko premijera. Prvi počinje da režira Aleksandar Nosov, a potom i Irfan Mensur koji će sa Anom Karenjinom nastaviti niz igranja ruskih klasika na niškoj pozorišnoj sceni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com