Društvo

Predstave na otvorenom dostupne svima

Slučajni prolaznici postaju gledaoci, a kultura dostupna svima, bez ikakvih ograničenja. Ovo je ideja još jedne od inicijativa koje su dobile podršku Lokalne fondacije Niš.

Neformalna grupa „Prazan prostor” koju predvodi glumica Dragana Jovanović u saradnji sa Centrom za devojke realizovaće nekoliko predstava na otvorenom, praznom prostoru.

„Umetničkim delovanjem u javnom (praznom prostoru ) želimo da pokažemo da nemoguće može biti moguće, da svaki prostor može da se oplemeni i da svaki član zajednice može da postane gledalac i učesnik” poručuju iz grupe Prazan prostor.

Prvu predstavu Nišlije će moći da pogledaju već večeras, 24. jula od 19 sati. Radi se o predstavi “Jelena Dimitrijević – Pisma iz Niša”, koja će se odigrati u Niškoj tvrđavi, kod spomenika Jeleni Dimitrijević, ispod Planinarskog doma.

„Predstavom želimo da istaknemo značaj i veličinu Jelene Dimitrijević kao književnice, pesnikinje, prve žene koja je pisala na niškom dijalektu, borkinje za ženska prava, patriotkinje, svetske putnice koja je sa 60 godina krenula na put oko sveta. Ambijentalnim izvođenjem kod spomenika Jeleni Dimitrijević u Tvrđavi želimo da i slučajni prolaznik postane gledalac i sazna više o neobičnoj ženi i spomeniku pored koga svakodnevno prolazi, a tako malo znamo o njoj” navodi se u pozivu.

Sutradan, 25. jula od 19 sati u parku Čair, ulaz iz pravca spomenika Sestre Baković, biće odigrana predstava “Kiseonik (02)”.

„Ideja za predstavu nastala je kao odgovor na trenutnu situaciju pandemije, zagađenosti vazduha i položaja žene u ovim okolnostima. Naziv predstavlja nasušnu potrebu za kiseonikom, za opstankom i slobodom. Predstava se sastoji iz šest slika, u kojima govorimo o ženi, njenom društvenom položaju, njenim potrebama, nasilju, zdravlju, potrebom za slobodom i brigom za očuvanje planete. U toku predstave zasadićemo i dva drveta kao jasan i trajan znak brige o planeti nasuprot sveprisutnoj devastaciji” dodaju iz grupe Prazan prostor.

Za koncept i režiju obe predstave zadužena je Dragana Jovanović, a u njima igraju: Tatjana Nikolić i Dragana Jovanović. Za dizajn zvuka zaslužan je Slobodan Bane Ilić, a za muziku Kolja i četiri prsta.

Inicijativa neformalne grupe Prazan prostor jedna je od 14 podržanih inicijativa na trećem Konkursu LFN i jedna od ukupno 29 podržanih ideja na tri do danas realizovana javna poziva za podršku kreativnim idejama formalnih i neformalnih grupa građana u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com