Region

Predstava “Slikarke” gostuje u Kruševcu i Kraljevu

Predstava “Slikarke”, u režiji Stevana Borože, čija je premijera u oktobru u Nišu izazvala veliko interesovanje publike, imaće svoje predstavljanje u Kruševačkom pozorištu 31.10. i u Kraljevačkom pozorištu 01.11.2018. godine.

Drama „Slikarke“, rađena po tekstu Hristine Mitić, je projekat koji je Narodno pozorište u Nišu realizovalo zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture. Ona govori o životu i stvaralaštvu dvoje umetnika Džordžije O Kif i Alfreda Štiglica.

Predstava je u Nišu imala čak dve premijere 13. i 16. oktobra na maloj sceni Narodnog pozorišta, a o velikom interesovanju publike govori i to da su karte za ta dva izvođenja odmah bile rasprodate.

O predstavi

Drama „Slikarke“ sačinjena je od triju priča koje su povezane istom temom – spremnošću na žrtvu žena koje su odabrale da se bave umetnošću, bez obzira u kom vremenu da žive. Uvodna priča je iz današnjeg vremena današnjeg i govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice. Okosnica drame su životne priče dveju poznatih slikarki, Džordžije O’Kif i Nadežde Petrović. Iako sa različitih prostora i iz različitih vremena, obe su žrtvovale mnogo – Džordžija O’Kif porodični život zarad umetnosti, a Nadežda i život i umetnost zarad borbe za svoju zemlju. U jednoj velikoj retrospekciji njihovih života one nam daju odgovor na pitanje šta znači biti slikarka, biti žena i biti umetnica, u stalnoj borbi za svoje ime, svoj izbor, svoje mesto i neki bolji svet.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com