Kultura

Predstava “Šesti oktobar – priča o jednom letovanju” premijerno na sceni niškog Narodnog pozorišta

Predstava “Šesti oktobar – priča o jednom letovanju”, koja predstavlja koprodukciju Narodnog pozorišta Niš i Hartefakt Fonda iz Beograda, premijerno će biti izvendena na sceni niškog Narodnog pozorišta 6, 8, i 10. oktobra. Tri premijerna izvođenja zakazana su zbog epidimiološke situacije i smanjenog kapaciteta sale, poručuju u Narodnom pozorištu.

Komad „Šesti oktobar – priča o jednom letovanju” govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo.

Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu.

Foto: Narodno pozorište Niš

Predstava je rađena po tekstu Tise Milić, u režiji Andreja Nosova, a igraju Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski. Saradnica na tekstu je Biljana Srbljanović.

“Mislim da je posledica 5. oktobra nemogućnost ovog društva da se dogovorimo oko osnovnih tema, pitanja, razloga zašto mi živimo zajedno. Jer ja sam često i tokom ovog procesa i mišljenja o ovoj predstavi postavljao pitanje “A što mi živimo zajedno?”. Mislim da je ovaj 21. vek i korona i ova situacija u kojoj smo sad i 20 godina od neke nade da će nam biti bolje, pravi trenutak. I to pokušavamo ovom predstavom da ispitamo gde smo to mi i da svako od nas pojedinačno i šta je na neki način naša lična politička odgovornost. Uživao sam u radu sa glumicma zato što smo pokušali da razumemo to u čemu živimo i nadam se da će publika to moći da prepozna.”, kaže Andrej Nosov.

Tisa Milić, po čijem je tekstu rađena predstava, rođena je 1992. u Beogradu. Tekst je radila na informacija i istraživačnog rada koji je prethodio celom procesu, zato što, kako navodi, nije bila upućena u sve političke dogašaje.

“Nekako sam morala da se vratim na tu hronologiju događaja, ali ipak nisam želela da ti događaji i zapravo politika bude centralna tema drame, nego da premestim na neku vrstu sukoba unutar porodice i onda sam posmatrala kako unutar porodice postoji slična stvar koja se dešava na nivou države i da je porodica neka vrsta politike u malom. Da tu isto imamo tu neku borbu za prevlast, da imamo borbu za reč, da isto imamo skup ideologija koje imamo u politici”, rekla je Tisa Milić.

Glumica Vesna Stanković predstavi predviđa sjajnu budućnost.

“Imam sreću da igram u komadu koji je režirao jedan sjajan mladi čovek. Mislim da će ova predstava obići mnoge gradove, mislim da će obići puno, predviđam joj jednu sjajnu budućnost. Govori o tome da je neuspeh jednog vremena ipak ubio možda nadu za neke uspehe i neko novo vreme u kome će mladi uspeti nešto da urade. Radili smo predstavu o neuspehu jednog vremena i nadi da će nekad, nekad možda biti bolje”, izjavila je Vesna Stanković.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara, dok je ulaz na predstavu moguć uz korišćenje zaštitnih maski. Predstave počinju u standardnom terminu, od 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com