Kultura

Predstava “Naši”, po tekstu Rikija Nedovića u vršačkom pozorištu

Premijernim izvođenjem predstave „Naši“, Narodno pozorište “Sterija” iz Vršca će u nedelju, 10. februara, obeležiti 74 godine profesionalnog rada. Predstavu je po motivima drame “Priče iz Belog sveta” niškog autora Miroljuba Nedovića, režirao Irfan Mensur. Reč je o priči o našim ljudima koji žive u belom svetu i jednom susretu koji se desi u Frankfurtu.

Vršačko pozorište je samo jedno u nizu koje na svom repertoaru ima predstavu rađenu po Nedovićevom tekstu.

Do sada je napisao oko 180 tekstova za profesionalnu scenu i amaterska pozorišta, uključujući neformalne grupe i dramske sekcije.

Tekst “Priče iz belog sveta” je 43. koji sam napisao za profesionalno pozorište i drago mi je da će ga igrati kolege iz Vršca. Na moju veliku žalost zbog velikih obaveza koje imam u Nišu, neću biti ni na ovoj, niti na premijeri amaterskog pozorišta iz Bečeja, koja je pet dana kasnije, po drugom tekstu, ali se nadam da ću imati priliku da pogledam bar neku reprizu. Možda predstava u pozorišnoj razmeni dođe i u naše pozorište, videćemo”, kaže Miroljub Nedović Riki.

Irfan Mensur je režirao nekoliko Rikijevih tekstova, ali je, možda jedini, koji je imao potrebu da promeni naziv predstave.

Ne znam zašto to radi, valjda protiv uroka. “Azilante” je prekrstio u “Hor bečkih dečaka” za čačansko pozorište,. Skoro je u Zaječaru režirao moj tekst i predstavu nazvao “Četiri sata”, pa se publika uplašila da predstava ne traje toliko dugo. Evo, sada se “Priče iz Belog sveta” nazivaju “Naši”. Najvažnije je da suština ostaje nepromenjena”, ističe.

Nasmejati publiku je najteži posao u pozorištu, ali Rikiju to polazi za rukom već 40 godina. Njegovo ime, mada možda više nadimak, sinonim je za dobru predstavu, pre svega komediju, bez obzira da li glumi, režira ili piše tekstove.

Zaječar, Dimitrovgrad, Čačak, Vršac, samo su neki od gradova u čijim se pozorištima igra ili je igran Rikijev komad. U Beogradu, trenutno su aktuelna dva teksta – “Boje šteka” i “Hor bečkih dečaka”. U Zaječaru su trenutno na stand by predstave “Made in Zaječar” i “Krađa svađa”, zbog reorganizacije ansambla.

Jedna od uspešnijih predstava koju je Riki režirao po sopstvenom tekstu je “Bluz osmeh”. Premijerno je odigrana 4. aprila 1996. godine u Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru. To je najdugovečnija predstava zaječarskog teatra. Kuriozitet je da je ova melodrama posle više od dve decenije igranja doživela da, deca koja su sa roditeljima gledala neka od prvih izvođenja, poslednjih godina učestvuju u njenom izvođenju.Sve tekstove pišem prvenstveno za sebe, ali dobro je da se to dopada i drugima. Priče o malim običnim ljudima i njihovim životima uvek su privlačile publiku. Moja prednost je i to što sam glumac, i možda na lakši način mogu da saznam šta to publika voli”, objašnjava Riki.

Ime Rikija Nedovića nije nepoznato ni u zemljama u okruženju, te njegove tekstove igraju profesionalci amateri iz iz Starog grada na Hvaru u Hrvatskoj, u Prijedoru, Švajcarskoj, Kanadi i Čikagu, koliko zna, napominje Riki Nedović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com