Kultura

Predstava HOLIVUDSKI SAN u niškom Narodnom pozorištu (VIDEO)

HOLIVUDSKI SAN je komedija sa melodramskim elementima o dva srpska mladića koji žele da promene svoj život, da ostvare svoje snove, da postignu nešto veliko. Ova predstava biće izvedena 29. aprila od 18 sati u niškom Narodnom pozorištu.

Uloge tumače Miloš Đurović i Dušan Matejić.

HOLIVUDSKI SAN izgleda ovako… Oni su statisti na snimanju holivudskog filma, a to snimanje se dešava na Kopaoniku. Boško i Mirko, siromašni i jednostavni ljudi, susreću se sa velikom filmskom mašinerijom koja ih u početku fascinira a, zatim, počinju da upoznaju i njene druge strane…

Foto: Dušan Matejić, privatna arhiva

Ovde je reč u sudaru dva potpuno različita sveta: naivnosti i kalkulisanja, iskrenosti i foliranja, duševnosti i čiste industrije i, najzad, iluzije i stvarnosti. Mirko i Boško žele da se probiju, da postanu deo filmskog sveta – Boško želi da proda scenario koji je napisao, a Mirko želi da postane glumac. Medutim, oni ni ne slute koje ih sve prepreke čekaju, sa kakvim će se sve ljudima sresti, pa i šta sve mogu da izgube. U ovoj predstavu dva glumca igraju po sedam različitih likova – dakle, ukupno će četrnaest likova publiku voditi kroz priču ove komedije sa povremenim setnim trenucima.

Duhovitosti, koja izvire iz ovog teksta, sasvim prirodno i spontano se priključuje i sâm mentalitet malog i običnog čoveka iz srpskog gradića. Jednostavnim a ne arogantnim humorom oblikovane su scene u ovoj predstavi, a upravo taj humor karakteriše ono što je srž našeg mentaliteta, to je – duh. Takođe, junaci ove priče znaju da se humoron treba boriti protiv nedaća i nevolja, i upravo na taj način onih „vaskrsavaju“ onda kada se učini da izlaza nema. Još jedan važan motiv ove predstave jeste – prijateljstvo. Mirko i Boško samo zajedničkim snagama mogu da započnu ostvarenje svojih snova. Njihovo prijateljstvo postaje jače od bilo koje nemilosrdne mašinerije u kojoj je novac jedini Bog.

Foto: Dušan Matejić, privatna arhiva

Veliki i šaren spektar likova tj. karaktera jeste glavna odlika ove tople komedije. Pored dva glavna lika, Boška i Mirka, srešćemo veliku holivudsku glumicu koja je razmažena i prepotentna, kao i najstarijeg srpskog statistu koji se ne odvaja od flaše rakije, dobroćudnog seoskog učitelja, isfrustriranu asistentkinju režije, bahatog vođu snimanja, predstavnika žute štampe, bogatog i samozadovoljnog reditelja, dekoratera koji je na kokainu, snažnog ali priglupog telohranitelja, kao i dvojicu dečaka Đuku i Peru koji, takođe, sanjaju svoje snove ali svako na svoj način…

Sve njih igraju Miloš Đurović i Dušan Matejić – bez suvišnih scenskih elemenata, čistom glumačkom Igrom, dopuštajući gledaocu da prisustvuje različitim transformacijama glumca koje se odvijaju pred njim sada i ovde. Na taj način – dva glumca stvaraju magiju na sceni, uzbudljivu pozorišnu avanturu, koju bez ostatka i rezerve dele sa svojom publikom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com