Društvo

Predsednik Skupštine Grada dr Boban Džunić i komandant Кopnene vojske general Milosav Simović na Pashalnoj jutarnjoj službi (FOTO+VIDEO)

U Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u ponoć, počela je Pashalna jutarnja služba koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. Arsenije, uz prisustvo vernog naroda kao i predsednika Skupštine Grada Niša dr Bobana Džunića, komandanta Кopnene vojske generala Milosava Simovića kao i načelnika Policijske uprave Niš pukovnika Jovice Stojmenovića.

Pred nekoliko hiljada Nišlija uneta je Plaštanica u oltar i položena na Časnu trpezu, tako je i otpočelo Pashalno bogosluženje.

Nakon litija oko hrama, Vladika je pred zatvorenim vratima hrama, pročitao Jevađelje, a zatim Časnim Krstom i otvorio vrata hrama, tako je otpočelo Pashalno Jutrenje.

Pashalna jutarnja služba; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

Nakon pojanja Pashalnih stihira, za vreme kojih su na celivanje vernicima izneti Krst, Sveto Jevanđelje i ikona Vaskrsenja, Vladika je pročitao Pashalno slovo Svetog Jovana Zlatoustog. Pojanjem Vaskršnjeg tropara i čitanjem Pashalnih stihova otpočela je Sveta Vaskršnja Liturgija kojom je načalstvovao Vladika uz sasluživanja bratstva Sabornog hrama. 

U slavu ovog velikog praznika pevalo je i Crkveno-pevačka družina „Branko.“

Pre pričešća vernog naroda, na Svetoj Božanstvenoj Liturgiji Vaskršnju poslanicu Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog G. Porfirija i svih arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, upućenu sveštenstvu, monaštvu i svima sinovima i kćerima naše Svete Crkve, pročitao je starešina Sabornog hrama u Nišu protojerej-stavrofor Branislav Cincarević.

Radosnim pozdravom “Hristos Voskrese!” i otpozdravom vernih NIšlija u hramu “Vaistinu Voskrese” završena je Sveta arhijerejska Vaskršnja Liturgija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com