AleksinacDruštvoRegion

Predsednik opštine Aleksinac: U Grameru neće biti novih otpuštanja

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević potvrdio je danas da je 90 radnica fabrike “Gramer” dobilo otkaz kao tehnološki višak, ali je demantovao navode da će do kraja godine još 400 radnica u toj fabrici ostati bez posla.

“Iz rukovodstva fabrike su mi preneli da ne planiraju novo otpuštanje. Imaju posla do kraja godine i ugovaraju nove poslove. Ne odlaze iz Aleksinca, niti su toliko ugroženi”, rekao je Radičević.

On je dodao da “Gramer”, koji proizvodi presvlake za auto sedišta, trenutno ima 1.430 radnika, ali nema dovoljno posla za sve zbog smanjenih narudžbina, tako da je njih 90 otpušteno.

“Nije to prvi put da ‘Gramer’ otpušta radnike. Od 2008. godine, koliko su u Aleksincu, u više navrata su povećavali i smanjivali broj zaposlenih u zavisnosti od ugovora koji su potpisivali i potražnje”, izjavio je Aleksić.

On je rekao i da je “Gramer” radnicama koje su tehnološki višak ponudio odredjeni “program” i njih 37 se dobrovoljno prijavilo za taj program i da odu iz fabrike.

“Radnice koje su ostale bez posla imaju pravo na novčanu naknadu koje obezbedjuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Razgovarali smo sa zaposlenima u niškoj filijali NSZ da im omogući da to što pre sve zajedno regulišu”, rekao je Radičević.

Prema njegovim rečima, dobra je stvar to što fabrika “Magna” u Aleksincu, koja imao sličan proizvodni program kao “Gramer”, treba uskoro da počne sa radom i ovih dana zapošljava nove radnike.

“Ta fabrika bi zvanično trebalo da bude puštena u rad tokom septembra, a u probnoj proizvodnji već sada imaju 700 radnika. Njima će značiti da uposle radnike koji već znaju da rade taj posao”, izjavio je Radičević.

Stranka slobode i pravde (SSP) održala je juče konferenciju za medije ispred ulaza u pogone “Gramera” i navela da je 90 radnica dobilo otkaz i to SMS porukom koja im je stigla u 19.30. Predsednica Gradskog odbora SSP-a u Nišu Jelena Milošević rekla je da radnicima nije unapred najavljeno da će dobiti otkaz, kao što je to bio slučaj u vranjskom “Geoksu”.

“U poruci koju su radnice dobile pisalo je ‘Na spisku si za tehnološki višak, sutra ne ideš na posao već se samo javljaš službi u zakazanom terminu'”, istakla je ona.

Milošević je kazala da nisu poznati kriterijumi na osnovu kojih se 90 radnika našlo na spisku za otpuštanje. Predstavnici SSP-a istakli su da imaju informacije da će nakon 10. septemra uslediti nova otpuštanja u “Grameru” i da će do kraja godine 400 radnika ostati bez posla. SSP je podsetio da je “Gramer”, poput “Geoksa”, koristio državne subvencije za zapošljavanje radnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com