Promo

Predsednik kompanije YUMIS o proizvodnji najtraženijeg proizvoda – kvasca i organizaciji poslovanja u vanrednim okolnostima

Niška kompanija YUMIS i u toku vanrednog stanja brine o svojim potrošačima i dokazuje da je pravi domaći prehrambeni brend. Potražnja za njhovim proizvodima je sve veća, uvećana je prodaja, a jedan od razloga je što su jedna od retkih domaćih kompanija koja proizvodi, trenutno jednu od najtraženijih namirnica, kvasac. Kompanija YUMIS ne samo da je zadržala svoje zaposlene, nego zbog povećanog obima proizvodnje zapošljava i nove radnike.

Potražnja za njihovim proizvodima u martu mesecu skočila je za čak 70%, a vlasnik kompanije YUMIS Mile Kocić ističe da je tome doprineo dobro izbalansiran asortiman. Jedna od najbitnijih stvari je i proizvodnja kvasca.

“Proizvodnja suvog kvasca je vrlo kompleksna, do skoro nije realizovana u Srbiji. Imali smo u Jugoslaviji fabrije u Beogradu i Senti, ali one su davno zatvorene. Sirovina za proizvodnju suvog kvasca je nusproizvod u fabrikama šećera i naša kompanija je uspostavila poslovnu saradnju sa fabrikom kvasca u Bitolju, a pakovanje se vrši u Yumisu”, objašnjava Kocić.

Kompanija YUMIS trenutno radi u tri smene, a zbog obima posla moraju čak da pozajmljuju radnike na osnovu Ugovora o posovno-tehničkoj saradnji.

“Proizvodnja u kompaniji u redovnim okolnostima je organizovana u dve smene. Sa nastankom krize uzrokovane koronavirusom i sa uvođenjem i povećanom tražnjom za našim proizvodima, formirali smo i treću smenu. Zbog povećane tražnje i organizacije proizvodnje, još uvek imamo nedostatak radne snage s obzirom na to da se mnogi plaše kretanja i radnog angažovanja u ovom trenutku, te smo uspeli da “pozajmimo” od drugih kompanija koje su prestale sa radom desetak radnika, na bazi poslovno-tehničke saradnje, a sve u skladu sa zakonskim propisima. Veliku pomoć imali smo u činjenici da smo fleksibilna kompanija i rekao bih lako prilagodljiva. Moram da istaknem da i u ovom trenutku imamo potrebu za još 10 radnika, kako bismo ispunili zahteve tržišta”, kaže Kocić.

Kocić smatra da država mora da se dodatnim aktivnostima, posle prestanka epidemije, uključi sa mnogo širi asortiman mera, koje mogu biti dodatni podssticaj u prevazilaženju krize i biti uspešne u očuvanju zdravog jezgra privrede. Uspešne privatne kompanije moraju imati inicijativu u kriznim situacijama, brzu reakciju i brzo prilagođavanje.

“Mere vlade trebaju da koreliraju sa potrebama privrede i mišljenja sam da ne bi bilo dobro da budu fiksirane, već fleksibilne, jer će tokom vremena i potrebe privrede sigurno biti izmenjene. Uspeh mera i samih privrednika biće utoliko bolji ukoliko veza na relaciji vlada – privreda bude praćena jednim operativnim telom koji će pratiti realizaciju procesa. Jedna od izuzetno važnih mera je posebno stimulisanje kompanija koje izvoze svoje proizvode i obezbeđuju nephodne devizne prilive za funkcioniranje kako svojih tako i potreba države. Predlažem da se dobro razmisli o uvođenju stimulacija za sve izvoze van zemalja CEFTA, što bi drastično povećalo konkurentnost naših proizvoda i usluga na svetskom tržištu”, kaže Kocić.

Vlasnik kompanije YUMIS ističe da je značajno i sagledati proizvodnju i usluge kao “supstituti” uvoza, što se, kako ističe, naročito u ovoj krizi i pokazalo gde su od velike važnosti bili domaći proizvođači i to ne samo u našoj zemlji, već smo i svedoci zatvorenosti država u okviru Evropske unije.

Jedna od najbitnijih stvari, smatra Kocić, jeste tržište.

“O važnosti i nedostatku tržišta govorim mnogo godina unazad i smatram da će ovo bar biti trenutak kada ćemo svi biti svesni da se mora posebno obratiti pažnja na domaće preduzetnike i naravno fabrike koje su u Srbiji bez obzira na vlasništvo”, zaključuje Kocić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com