Virus KoronaZdravlje

PREDLOG PROMENE ZAKONA U SKUPŠTINI SRBIJE: Kazne za nepoštovanje mera od 5.000 do 300.000 dinara

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Predlog izmena i dopuna Zakona o zaraznim bolestima predložen kao još jedna u nizu mera države u borbi protiv koronavirusa.

Lončar je, obrazlažući pomenuti zakon u Skupštini Srbije, rekao da se izmenama i dopunama uvode novčane kazne za kršenje zaštitnih mera, i to u iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera, a sa 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera, objasnio je ministar.

On je precizirao da će se za taj prekršaj kazniti preduzetnik sa 150.000 dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

“Država želi da ovim odredbama zaštiti sve odgovorne građane, kojih je 95 odsto, koji poštuju sve mere osam meseci, nose maske, ne organizuju proslave i slavlja sa velikim brojem ljudi i tako na najbolji način čuvaju svoje i zdravlje svojih porodica”, kazao je Lončar.

 

Ovim predlogom, kako je istakao, uobličava se pravni okvir za mere i procedure u kojem će se u narednom periodu bolje držati pod kontrolom epidemija i sprečiti veće negativne posledice.

“U Predlog izmena i dopuna Zakona o zaraznim bolestima uvršten je i koronavirus, a uvedena je i kategorija kontakta kao lica koja su dužna da se pridržavaju mera i uputstava koje utvrdi lekar”, objasnio je ministar.

On je napomenuo da su uvedeni i pojmovi kao što je nepovoljna epidemiološka situacija, kućna izolacija, samoizolacija, karantin, prevoz, izolacija, zdravstveni nadzor u kućnim uslovima i lična zaštita.

Izmenama zakona, kako je predočio, regulisano je i da je potvrda od epidemiologa dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.

Takođe, izmenama Zakona daje se ovlašćenje ministru da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe, a radi sprečavanja unošenja virusa u zemlju ministar može narediti mere za zaštitu i laboratorijsko ispitivanje pri ulasku u zemlju, naveo je on.

Lončar je podvukao da će nakon usvajanja izmena i dopuna zakona, Vlada moći da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemijskom situacijom, odluči o otvaranju objekata za karantin, o lečenju u inostranstvu ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni, obrazuje Krizni štab i drugo.

Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, vrši lokalna samouprava preko Komunalne milicije, dodao je ministar i precizirao da sanitarni inspektor, pored ovlašćenja koja ima do sada, može izraditi i prekršajni nalog, dok Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objekat najduže do 72 časa.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com