Predavanje prof. dr Kamenka Markovića povodom 350 godina od smrti Rembranta

Predavanje prof. dr Kamenka Markovića povodom 350 godina od smrti Rembranta

10:48
1683
32
Niške Vesti
PODELI
Plakat

Povodom obeležavanja 350 godina od smrti Rembranta van Rajna, profesor dr Kamenko Marković održaće predavanje u četvrtak, 11. aprila, od 19 časova, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“.

Prof. dr Kamenko Marković, jedan je od najvećih svetskih stručnjaka koji se Rembrantom bavi više od pedeset godina.

„Godišnjica smrti čuvenog Rembranta biće obeležena na razne načine širom sveta. Ali, ja sam, eto, želeo da to obeležavanje ovim predavanjem krene baš iz Niša“, kaže Kamenko Marković.

Kao vid uvertire za obeležavanje 350 godina od smrti čuvenog slikara, Kamenko Marković je prošle godine, septembra meseca, pred prepunom salom SKC-a održao predavanje na temu „Rembrant – jedna priča“.

Ovo predavanje će, poručuje profesor Kamenkom Marković, pratiti njegovu knjigu „Rembrant van Rajn – Sjaj i beda genija“.

Ulaz je besplatan za sve posetioce.

32 KOMENTARA

 1. Велика сала Народне библиотеке „Стеван Сремац“, Ниш била је препуна и уживала је у величанственом предавању професора Марковића. Ово је догађај који ће се памтити.

 2. Било би корисно, за све људе па, посебно за ученике средњих школа када би директори БИБЛИОТЕКА или ДОМОВА КУЛТУРЕ у СРБИЈИ нашли за сходно да позову професора Марковића да одржи предавање о Рембранту. Оно што је професор Марковић урадио у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу промениће токове мисли о уметности бројних младих људи. Најбоље се види по томе што је једна група ученица Уметничке школе у Нишу дуго након предавања разговарала са професором Марковићем очарана и задивљена оним што је чула. Ваља рећи да је предавању присуствовао један број уметника, професора, људи са Универзитета у Нишу. Ово је стварно, био догађај прве врсте.

 3. Velicanstveno vece. Ovoga puta profesor jer rekao ponesto i o Rembrantovim remek delima, Isak i Rebeka, Cas anatomije, Nocna straza , o portretima… zaista puno toga da se nauci. Ovakav strucnjak bi trebao jos neki put da odrzi predavanje o nekim drugim slikarima.. glasam za Jeronimusa Bosa, Velaskeza…

 4. Velika sala Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nisu bila je 11. aprila 2019. godine mesto gde se uzivalo. Profesor Kamenko M. Markovic je sat i po 60 ljudi naterao da ni jednu jedinu rec ne progovore vec uzivaju u recenicama kojima je saopstavao dramu jednog zivota. Rembrantov zivot je ovde docaran recenicama koje su bile ispunjene neverovatnom kolicinosm strasti. Sve pohvale brilijantnom poznavaocu Rembrantovog zivota. Da bi recenice koje je izgovarao postovanoj publici imale jos snazniji efekat MARKOVIC je tokom citavog predavanja stojao. BRAVO!

 5. У Нишу је величанственим предавањем проф. др Каменка М. Марковића у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, започело обележавање 350 година од смрти Рембранта ван Рајна. Занимљиво је истаћи да дописништво РТС-а у Нишу није желело да објави вест о томе и, на тај начин информише грађане Србије да је из овог града кренула идеја о обележавању овог за историју уметности веома важног датума.

 6. Грађани Србије плаћају РТС не да би их информисао о ономе што се дешава у неким безначајним областима какве су култура, уметност, образовање, екологија већ само о политици.

 7. Штета што ова информација није објављена на телевизији, пре свега националној, и свет сазнао да је Ниш, захваљујући активности професора др Каменка М. Марковића, међу првим градовима у свету обележио 350 година од смрти генијалног Холанђанина.

 8. Када смо захваљујући активностима појединаца, у овом случају проф. др Каменка М. Марковића у прилици да свету саопштимо једну веома важну активност на плану уметности( свет обележавање 350 година од смрти Рембранта, сматра изузетно великим догађајем) затајимо у свери информисања. Телевизија, пре свега национална МОРА да о томе води рачуна.

 9. Сјајно и, нека оваквих догађања буде више у Нишу, то овај град чини значајнијим.

 10. Један град је велики онолико колико су значајне манифестације и догађања из света уметности и спорта које се у њему дешавају.

 11. ПРЕДАВАЊЕ проф. др Каменка М. Марковића поводом 350 година од смрти Рембранта ван Рајна у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу био је догађај прве врсте. Бриљантан познавалац Рембрантовог живота и рада, Марковић је пуних сат и по држао публику у трансу. Оваква предавања се не заборављају и људима ће дуго у свести и срцу одзвањати реченице које је професор изговарао саопштавајући драму једног живота која надилази Шекспирову имагинацију. Због оваквих предавања људи заволе и заувек памте ствараоце о којима је било речи. Заволела сам не само Рембранта , већ и предавача.

 12. Волела бих да поново послушам неко предавање проф .Каменка М. Марковића. То је догађај који човеку испуни души и лако се не заборавља.

 13. Незванично сам сазнала да ће у мају бити предавање посвећено Константину Бранкушију, славном румунском скулптору. Где ће то предавање бити за сада се још не зна.

 14. На „Гуглу“ се налази у( ПДФ) рад проф. др Каменка М. Марковића под називом :SPLENDOUR AND MISERY OF GENIUS објављен у научном часопису Teacher, бр. 12, 2016,. Часопис издаје Универзитет Св. „Климент Охридски“ из Битоља. Текст је дивно написан у којем је Рембрант приказан у пуном сјају, и истакнута је још једна мање позната чињеница: Рембрант је приказан и као педагог чије су се методе рада са ученицима потпуно разликовале од свих других мајстора тога доба. Оне највише личе на методе рада својствене двадесетом веку. И у том сегменту Рембрант је био генијални визионар. Браво, професоре!Треба прочитати и откриће вам се ново Рембрантово лице.

 15. Дуго ћу памтити предавање о Рембранту, дуго ћу памтити човека који је о њему говорио тако надахнуто, тако емотивно да ми се чинило да ће му свакога часа из ока канути суза. Страшмо велико знање и страшна енергија је потребна да се направи оваква величанствена „позоришна представа“. Молим Народну библиотеку у Нишу , да поново организује предавање о неком уметнику али са овим предавачем. Хвала унапред.

 16. Предавање о Рембранту одржано у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу, сврстало је град Ниш међу значајне културне центре у свету. Одлично је што се то дешава а било би добро да се такве акције и наставе у будућности.

 17. У просторијама Уметничке школе у НИшу у организацији професора историје уметности те школе, јуче је проф. др Каменко М. Марковић одржао изузетно надахнуто предавање о Константину Бранкушију, славном румунском скулптору. Више од 60 ученика и неколико професора те школе пуна два сата пратило је уз видео презентацију изузетно предавање о једном од највећих уметника у историји уметности. Дивно је што се у овом граду дешавају лепе ствари у домену уметности. Том приликом професор Марковић је позвао ђаке и професоре школе да 14. јуна са почетком у 19 сати дођу у Народну библиотеку „Стеван Сремац“ у Нишу где ће одржати предавање о Дијегу Веласкезу, шпанском барокном сликару поводом 420 година од његовог рођења.

 18. Било је то величанствено предавање. Предавач је био бриљантан а присутни су осетили огромну страст и љубав коју гаји према овом генијалном скулптору.

 19. Сазнала сам из поузданих извора да ће проф. др Каменко М. Марковић, 14. јуна 2019. у просторијама Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу одржати предавање на тему „420 година од рођења Дијега Веласкеза“. Након предавања о Рембранту у библиотеци „Стеван Сремац“ , предавања о Бранкушију у Уметничкој школи у Нишу на ред долази још један великан – Веласкез. Дивно.

 20. На фејзбук страници Народне библиотеке „Стеван Сремац“, Ниш, најављен је тај догађај, за 14. јуни у 19 сати.

 21. ВЕЛИЧАСТВЕНО и НАДАХНУТО предавање проф. др Каменка М. Марковића у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу, одржано је синоћ, 14.6.2019, а посвећено је 420. годишњици рођења Дијега Веласкеза , шпанског барокног сликара. Пуно снажних емоција, поетично и ауторитативно предавање изазвало је одушевљење присутних, који су тражили од представника библиотеке ту присутних и предавача да чешће буде оваквих предавања са којих се одлази пуна срца. На овај начин Ниш је , у овом делу Балкана једини обележио овај за светску културу веома значајан датум. Госпођа Емилија са Завичајног одељења библиотеке која је била уводничар , бираним речима отворила је предавање пртставивши у најкраћим цртама предавача као универзитетског професора аутора великог броја књига, песника и експерта за европску уметност 17 века а потом је о 17. веку говорила кроз ствашралаштво Сервантеса. Било је то дивно вече где је шпански 17. век приказан у свој свој лепоти и раскоши.Дивно, дивно!!!

 22. То је стварно дивно што је Народна библиотека „Стеван Сремац“ у Нишу уприличила предавање о Дијегу Веласкезу поводом 420 година од његовог рођења.Предавање је почело тако што је госпођа Емилија са Завичајног одељења најпре говорила о шпанском 17 веку кроз причу о Сервантесу. Потом је најавила проф. др Каменка М. Марковића као универзитетског професора, песника, есејисту , писцу више од 400 научних радова и експерта за европску уметност 17. века. Потом је на сцену ступио проф. Марковић који је пуна два сата надахнуто и поетично говорио о овом шпанском сликару мамећи уздахе одушевљења присутних. Прелепо је што је Град на Нишави једини у овом делу света обележио овај значајни датум за светску историју уметности. Било би добро да Ниш има „свог Мому Капора“ који би оваква дешавања преточио у књигу( можда би то могао да уради Тимошенко Милосављевић) и једнога дана то буде претстављено као духовно наслеђе града.

 23. То је стварно дивно што је Народна библиотека „Стеван Сремац“ у Нишу уприличила предавање о Дијегу Веласкезу поводом 420 година од његовог рођења.Предавање је почело тако што је госпођа Емилија са Завичајног одељења најпре говорила о шпанском 17 веку кроз причу о Сервантесу. Потом је најавила проф. др Каменка М. Марковића као универзитетског професора, песника, есејисту , писцу више од 400 научних радова и експерта за европску уметност 17. века. Потом је на сцену ступио проф. Марковић који је пуна два сата надахнуто и поетично говорио о овом шпанском сликару мамећи уздахе одушевљења присутних. Прелепо је што је Град на Нишави једини у овом делу света обележио овај значајни датум за светску историју уметности. Било би добро да Ниш има „свог Мому Капора“ који би оваква дешавања преточио у књигу( можда би то могао да уради Тимошенко Милосављевић) и једнога дана то буде претстављено као духовно наслеђе града.

 24. Предавања проф. др Каменка М. Марковића су таква да човек има неодољиву жељу да чује свако следеће. Волео бих када би Народна библиотека „Стеван Сремац“ у Нишу грађанима Ниша омогућила да једном месечно могу да уживају у предавањима професора Марковића. Таквих предлога је било од стране присутних људи и то су запослени који су присуствовали предавању о Веласкезу чули. То неби био велики финансијски издатак за библиотеку али би био велики ДОБИТАК за грађане Ниша. Нека библиотека сачини План таквих предавања и о томе обавести своје чланство( могло би да се крене од септембра) и оно ће додатним средствима финансирати ту идеју. То би значило многима пуно јер са тих предавања човек одлази задовољан и срећан што је био присутан на том месту.

 25. Допире ли до ушију и очију појединих светских амбасада оно што се на плану културе догађа последњих деценија у Нишу.Проф. др Каменко М. Марковић пола века држи предавања о Рембранту, обележава сваки значајан датум из његове биографије, то би требала да зна амбасада Краљевине Холандије, Белгија би морала да зна шта је исти предавач учинио на афирмацији њихове уметности. Француска коју како каже професор највише на свету воли била је заступљена последњих деценија у предавањима проф. Марковића са великим бројем уметника. То би свака земља морала да цени.Шпанија је захваљујући Веласкезу и Гоји била често спомињана у бројним предавањима овог историчара уметности.НИш је град у којем се дешавају активности које заслужују пажљу оних који нису увек добро расположени у односу на Србију. Западни свет заслужује дивљење али би морао са више сензибилитета да гледа на овај регион и да га не сматра простором који је на плану културе у заостајању. Србија је земља која је дала неколико изузетнх сликара, светски вредних( Шумановић, Миловановић, Ђ. Крстић, Барили.

 26. Ниш би морао да буде место бројних дешавања у култури иако га у томе СВИМ силама гуши Београд. Зато активности које се у Нишу дешавају заслужују сваку похвалу и треба их подржати и наставити. Ниш је центар овог региона и такав треба да остане.

 27. Амбасадор Краљевине Холандије у Србији господин Хендрик ван ден Дол посретством објављених коментара био је у прилици да сазна за предавање проф. Марковића којим је обележен вредан јубилеј 350 година од смрти генијалног холандског уметника Рембранта ван рајна (1606-1669). Ниш је град у којем се о овом уметнику пуно говорило и кога Ниш воли.

 28. Влади краљевине Холандије требало би да падне на ум да Нишу у којем се о Рембранту највише говори донира Народној библиотеци „Стеван Сремац“ апарат за емитовање репродукција како би грађани Ниша имали што бољи увид у стваралаштво овог генија.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *