Društvo

Predavanje o vršnjačkom nasilju u OŠ “Bubanjski heroji”: Nasilje nije način rešavanja problema

U OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša, direktorka Verica Radenković i profesor istorije Đorđe Bojanić organizovali su interaktivno predavanje za učenike dva odeljenja sedmog razreda (7/1 i 7/4). Predavanje je održao dr Aleksandar Stojičić, psihijatar i psihoterapeut iz psihoterapijskog centra Anima plus Niš, a đaci su aktivno uzeli učešće i dali svoj doprinos u raznim temama, posebno o vršnjačkom nasilju i polnosti, imajući u vidu aktuelnost tema.

“Deca ovog uzrasta se nalaze na početku kognitivnog, fizičkog i seksualnog sazrevanja. Njihovo nesnalaženje u ovom procesu, boji njihovo odrastanje strahom, stidom i krivicom, što se onda, može odraziti i na njihove međusobne, vršnjačke odnose koji ponekad poprimaju karakter nasilnih i agresivnih. Cilj našeg predavanja je bio da prevladamo ograničenja odrastanja i sazrevanja i da pošaljemo jasnu poruku da nasilje nije način rešavanja problema”, istakao je dr Aleksandar Stojičić.

Posle predavanja učenici 7/1 odeljenja održali su prezentaciju “VRŠNJAČKO NASILJE” koju su sami napravili.

Foto: Đorđe Bojanić

“Prezentaciju su održali na času odeljenske zajednice, ova tema je danas vrlo bitna za ovaj uzrast. Sledeće nedelje obradićemo temu narkotici i alkoholizam”, kaže Đorđe Bojanić i dodaje: “U ranom detinjstvu kao i u njihovim godinama zahvaćenim pubertetom odvija se najradikalniji preobražaj u životu čoveka, od biološki nezrelog, bespomoćnog i potpuno zavisnog bića, dete polako izrasta u relativno zrelo društveno biće, autonomnog člana društvene zajednice, zato su i značajna ovaka predavanja za našu decu, koja svakako treba da budu više zastupljena od strane stručnih lica za određenu oblast. Mi moramo da im pomognemo i u tom vaspitnom delu i odrastanju”.

Predavanju je prisustvovala i psiholog škole Maja Rudić, koja je dala svoj doprinos predavanju.

Predavanja za odeljenja 7/2 i 7/3 planirana su za sledeći ponedeljak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com