Društvo

PREDAVANJE O MISTERIOZNOJ TUNGUSKOJ EKSPLOZIJI: „Kad je to puklo u pola osam ili bilo jednom u Tunguziji?“

U sredu, 23. novembra 2022. godine, sa početkom u 20 časova, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje „Kad je to puklo u pola osam ili bilo jednom u Tunguziji“.

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Predavanje se odnosi na Tungusku eksploziju, koja se desila 1908. godine.

„U istoriji čovečanstva bila je to najveća eksplozija na Zemlji, koja je izazvana udarom nekog kosmičkog tela.

Posledice eksplozije bile su ogromne, ali kako se ona desila u praktično nenaseljenoj oblasti Sibira, nisu izazvale značajnije posledice po ljude. Iako su o ovom događaju napisani brojni radovi, monografije i knjige, do dana današnjeg su ostale brojne dileme o njegovoj prirodi, s obzirom da praktično nisu nađeni ostaci udarnog tela“, saopštili su organizatori.

Na predavanju će biti prezentovane razmere, karakteristike i opis ovog događaja, kao i rezultati njegovih dosadašnjih istraživanja. Osim naučno zasnovanih teorija, biće reči i o pseudo-naučnim i alternativnim istraživanjima.

Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Pristup zaineteresovanima je slobodan.

Ovo predavanje projekta je „Kako dohvatiti zvezde?“ koji AD Alfa realizuje u 2022/23 godini uz finansijsku podršku Centra za promociju nauke.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com