Društvo

Predata inicijativa da jedna od ulica ponese naziv Heroji sa Paštrika

Predsednik Skupštine Grada Niša doc dr. Boban Džunić priredio je prijem i održao radni sastanak sa predstavnicima UDRUŽENjA HEROJSKA 549. MTBR "CAR DUŠAN SILNI" koji su tom prilikom predali inicijativu da se jedna od ulica u gradu ponese naziv Heroji sa Paštrika.

Predsednik Skupštine grada doc. dr Boban Džunić; Foto: M.Đ.

“Lično sam dao svoj doprinos tome, dao sam maksimalnu podršku kao predsednik Skupštine grada i u svoje lično ime. Potrudiću se da u što hitnijem vremenskom periodu Skupština grada donese odluku i da jedan od bulevara nosi naziv “Heroji sa Paštrika”, istakao je predsednik Skupštine grada  doc. dr Boban Džunić.

U bici na Paštriku poginula su 23 vojnika, dok je više od 120 ranjeno. Procene su da je poginulo oko 1.400 neprijatelja, dok albanski izvori priznaju do 1.000.

Kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade, Vladica Đorđević; Foto: M.Đ.

“Sećanja na naše junake moraju da traju.Narodi koji ne poštuju svoju istoriju, neće imati ni svoju budućnost. Dogovorili smo se da u narednim danima održimo i predavanje u skupštinskoj sali gde ćemo se podsetiti na svu žrtvu koju su podneli”, podseća dr Džunić.

Kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade, Vladica Đorđević kazao je da inicijativa da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv “Heroji sa Paštrika” podneta zbog toga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku.

“To je nastavak Bitke sa Košara. Ovo je jedna od najvećih bitaka koje je vodila naša vojska  i za vreme bombardovanja i u novijoj srpskoj istoriji. To je bitka gde je višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da ovlada tim prostorom i zauzme Prizren”, navodi.

Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

Herojska 549. motorizovana brigada od 1992. godine bila je u sastavu Prištinskog korpusa. Izvršavala je svoje zadatke u zonama odgovornosti u Prizrenu, Đakovici, Suvoj Reci i Gori, Orahovcu. Posle potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu brigada je prešla u novu zonu odgovornosti u Jablaničkom okrugu.

Brigada je 16. juna 1999. godine dobila Orden narodnog heroja.

Herojska 549. motorizovana brigada ugašena je reformom vojske 2007. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Preterse ga sa taj patriotizam. A jedna Borci sa Neretve. Ima doduse partizanski odredi u Naselje 9.maj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com