DruštvoZdravlje

Bolnica u Knez Selu na korak od rekonstrukcije. Čeka se odgovor Ministarstva zdravlja

Adaptacija bolnice u Knez Selu za potrebe lečenja kovid pacijenata, uskoro bi mogla da počne. Grad i KC Niš su predali potrebne građevinske i stručno-medicinske projekte i sada se čeka odluka Ministarstva zdravlja koje treba da obezbedi novac za te namene.

Procenjuje se da bi kompletna rekonstrukcija objekta, uređenje enterijera i medicinska oprema, moglo da košta oko četiri miliona evra. Ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtevala, ovaj objekat bi već u novembru ili decembru mogao da primi prve pacijente.

Krizni štab grada Niša se od početka proglašenja epidemije nosio mišlju da bi objekat u Knez Selu trebalo osposobiti za prihvat većeg broja kovid pozitivnih pacijenata, tim pre što prema svom kapacitetu i nameni odgovara trenutnim potrebama zdravstva. Lokacijski je izolovan, što doprinosi manjoj mogućnosti širenja virusa kovid -19. Povećanje broja kovid pozitivnih u drugom piku talasa epidemije, aktuelizovao je ovu ideju, koju je republički krizni štab podržao, jer je reč o gotovom objektu koji treba samo renovirati.

Ta ideja je originalno domaća, niška. Već smo predali građevinski projekat rekonstrukcije, koja bi, zajedno sa nabavkom kreveta, ormarića i drugih delova nameštaja, koštala oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, bez medicinske opreme. Tamo će biti mesta za ukupno 350 pacijenata, a osim toga biće i pedesetak mesta za intenzivnu negu, odnosno za respiratore”, rekao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur gostujući u programu TV Belle amie.

Foto: S.P.

Stručno-medicinski tim KC Niš je napravio medicinski projekat opremanja bolnice, tako da su istovremeno oba projekta predata Ministarstvu zdravlja RS, koje treba da odredi finansije za te namene i da posao što pre krene.

Lopta je u dvorištu Ministarstva zdravlja. Verujem da će sve ići po ubrzanoj proceduri, budući da je situacija takva kakva jeste. Imajući u vidu da smo do sada sve kovid objekte radili u saradnji sa Vojskom Srbije, pretpostavljam da će i sada biti uključeni u taj posao i da će sve biti završeno u roku”, istakao je zamenik gradonačelnika Niša.

Neophodnu medicinsku opremu za bolnicu u Knez Selu, poput skenera, pokretnih skenera, respiratora i ostalog, nabaviće država. Mada, kako navodi Banđur, tu opremu Srbija ima u svojim rezervama, i ona se čuva u magacinima, negde kod Beograda.

Foto: S.P.

Građevinski projekat rekonstrukcije, koji su radili stručnjaci niškog Zavoda za urbanizam, predviđa privođenje objekta nameni gde bi se lečili srednje teški i laške oboleli pacijenti.

Naš deo posla je bio da napravimo rešenje kojim bi objekat u Knez Selu bio ponovo stavljen u funkciju. Projekat obuhva zamenu dotrajalih instalacija, uređenje fasade objekta, stolariju koliko je neophodno, kao i saniranje krova bolnice koji je, u toku prošle godine, vetar delimično oduvao. Osim toga, projekat sadrži i deo za uređenje sistema sa različitim vrstama gasova za potrebe medicinskih intervencija”, kaže Miroljub Stanković direktor Zavoda za Urbanizam.

Problem odvoda otpadnih voda zdravstvenog objekta u Knez Selu je višegodišnji, budući da je kanalizaciona mreža stigla na kilometar od bolnice.

Danas se to vrlo lako rešava ugradnjom modula određenog kapaciteta. Bolnica neće biti u ovom trenutku spojena na kanalizacionu mrežu, ali će se vršiti modularno prečišćavanje otpadnih voda. Sagledali smo i taj problem, tako da neće biti zagađenja životne sredine”, istakao je Banđur.

Foto: S.P.

Izgradnja bolnice u Knez Selu, kao posebne bolničke zgrade u sastavu zdravstva Niša, namenjene banovinskom Sanatorijumu za tuberkulozu, započeta je na praznik Preobraženja 19. avgusta 1936. godine, a završena pred početak Drugog svetskog rata. Sanatorijum je finansirala niška opština i tada je bila najveća bolnica za plućne bolesti u Kraljevini Jugoslaviji.

Vremenom sa širenjem kapaciteta, ova ustanova je prerasla u Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu KC Niš. Kao specijalizovana zdravstvena ustanova velikog kapaciteta, klinika u Knez Selu je 70 i više godina lečila pacijente sa različitim bolestima pluća, čak i onih najtežih.

Racionalizacija i bolja organizacija zdravstvene službe bili su razlog preseljenja ove zdravstvene ustanove u staru zgradu Interne klinike KC Niš, gde radi od 15. aprila 2018. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com