DruštvoEkonomija

Pred sudijama u Nišu 4.000 sporova izmedju radnika i poslodavaca

Zbog neisplaćivanja zarada, jednostranog raskida ugovora o radu i drugih povreda zakona sudije Osnovnog suda u Nišu trenutno rade na preko 4.000 predmeta iz oblasti radnog prava.

Prema rečima predsednika Odeljenja radnih sporova Daniele Radović svaki sudija Osnovnog suda ima oko 500 predmeta iz oblasti radnog prava.

„Izvesno vreme imali smo najviše tužbi zbog poništaja ugovora o radu, a sada je najviše tužbi zbog isplata različitog karaktera kao što su zaostale plate, naknade za prekovremeni rad, za rad u smeni, za rad noću, za naknadu troškova prevoza. Mi imamo veliki priliv predmeta iz razloga što svako na svoj način tumači zakonske odredbe, posebno kod privatnih poslodavaca. Dešava se i da poslodavac nema para da isplati radnika i da zbog toga dođu do suda“, izjavila je Radović.

Ona je u kazala da je u Osnovnom sudu u Nišu u prekidu jedan broj predmeta koji se odnosi na javna preduzeća i ustanove i to zbog različitog tumačenja zakona kada je u pitanju isplata toplog obroka i regresa, odnosno zbog dileme da li se te naknade sadrže u zaradi ili ne.

S obzirom na to da postoje različite odluke sudija, dodala je Radović, da ne bi došlo do problema i stvaranja nepotrebnih troškova odlučeno je ti predmeti budu u prekidu kako bi se tačno utvrdilo šta bi trebalo da bude zadatak veštaka kada se angažuju u tim sporovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com