Društvo

Pred sudijama Osnovnog suda u Nišu 21.000 predmeta

Osnovni sud u Nišu započeo je 2021. godinu sa 21.053 predmeta, a s obzirom da ima 56 sudija, znači da svaki od njih treba da reši 375 predmeta, navedeno je u Programu rešavanja starih predmeta za ovu godinu objavljenom na sajtu niškog suda.

Od ukupnog broja predmeta koje treba da reše sudije u Nišu, 2.875 spada u kategoriju starih predmeta, s tim što je najveći broj njih – 2.013 staro izmedju tri i pet godina, rešavanje 788 predmeta započeto je pre pet do 10 godina, a 69 predmeta starije je od 10 godina.

Prema podacima pomenutog programa, Osnovni sud u Nišu je na početku prošle godine ima 27.618 predmeta, odnosno prosečno 493 po sudiji.

U programu je takodje rečeno da je sud ispunio plan za prošlu godinu sa preko 92 odsto, što je ocenjeno kao pozitivno, uzimajući u obzir okolnosti koje su negativno uticale na postizanje boljih rezultata, pre svega epidemiju korona virusa.

Najveća produktivnost, kako je istaknuto u programu, ostvarena je u oblasti izvršenja gde je procenat realizacije plana 104,9 odsto i u oblasti vanparničnog izvršenja gde je plan realizovan sa 108,7 odsto.

Plan je premašen, dodato je, pre svega zbog činjenica da je izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju u toku 2020. godine veliki broj predmeta, medju kojima su i stari predmeti, preneto u nadležnost javnih izvršitelja.
U programu je naglašeno da je na procenat ispunjenosti ciljeva u parničnoj materiji posredno uticala činjenica da je u toku prošle godine Osnovni sud u Nišu primio više od 3.800 novih predmeta u kojima klijenti tuže banke troškova obrade kredita.

Broj predmeta, rečeno je, značajno je uvećan i u Odeljenju radnih sporova, jer je tokom prošle godine ponovo aktivirano 1.800 predmeta u kojima radnici tuže preduzeća “Srbija kargo”, “Srbija voz”, “Infrastrukture Železnice Srbije” i “Železnice Srbije”.

Najavljeno je da će u cilju efikasnijeg rešavanja starih predmeta i realizacije ciljeva Programa rešavanja starih predmeta Osnovni sud u Nišu u narednom periodu formirati komisiju i potkomisiju koje će pratiti sprovodjenje programa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. U prevodu, ako ukljucimo to da zastarevanje predmeta je nesto sto se kod nas jako cesto koristi…polovina ovih nece ni doci na red.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com