DruštvoHronika

Prebrza vožnja i nepropisno skretanje motocikala najčešći uzroci saobraćajnih nesreća

Od početka 2021. godine na području Grada evidentirane su 22 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači motocikala odnosno jedna više nego u istom periodu 2020. godine. Ove godine nastradao je jedan vozač motocikla, dva su teško, a 17 lakše povređeno, saopšteno je iz Policijske uprave Niš za Niške Vesti.

Svake godine se povećava broj nesreća u kojima učestvuju motocikli, a kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, potrebna je dodatna opreznost svih učesnika u saobraćaju.

Najčešći uzroci saobraćajnijih nezgoda, u kojima učestvuju vozači motocikala su nepoštovanje ograničenja brzine i nepropisno skretanje.

U junu i julu ove godine u Nišu zabeleženo je 13 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači motocikla, dok je u istom periodu 2020. godine evidentirano 10 saobraćajnih nezgoda.

Tokom poslednjih nekoliko godina broj motocikala naglo se povećao. Uredba o uvozu motornih vozila, koja je na snazi od decembra 2005. godine, ne odnosi se na dvotočkaše. To znači da se oni mogu uvoziti bez obzira na godine starosti i nezavisno od toga da li ispunjavaju normu “evro 3” motora.

Pripadnici saobraćajne policije na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Nišu pojačano kontrolišu učesnike u saobraćaju, s posebnim akcentom na vozače motocikala poslednjih meseci kada je vreme lepo i kada ih je više na ulicama.

Saobraćajna policija je u junu i julu ove godine otkrila i sankcionisala je 42 prekršaja Nišlija koja su učinili vozači motocikala. Vozači dvotočkaša imaju 20 puta veću mogućnost da budu povređeni u udesu od vozača automobila i da se pri 45 odsto padova sa motocikala beleže teške telesne povrede.

Istraživanja su pokazala da su najčešći uzroci sa motociklistima sledeći:

Tehnički kvar na motociklu uzročnik je u svega 3% nesreća. Najčešći tehnički kvar zbog kojeg dolazi do nesreće je probušena guma.U 2/3 nesreća gde učestvuje samo motocikl, uzrok je greška vozača motocikla poput proklizavanja, blokiranja prednjeg točka i ispravljanje krivine. Loši putevi, rupe, prljavštine i slični uzroci su svega 2% nesreća kao i nesreće udaranjem životinja.

U 2/3 nesreća gde učestvuje više vozila, vozaču motocikla je oduzeto prvenstvo prolaza. Najčešći uzrok je kasno ili kompletno neuočavanje motocikla od strane drugih učesnika u saobraćaju. Najopasnija mesta za motocikliste su raskrsnice gde u većini slučajeva vozač automobila ne ispoštuje znak “Stop”, prvenstvo prolaza, nepropisno se prestrojava…U 98% nesreća motociklista vremenski uslovi nisu imali uticaj. Vidljivost motociklista je kritičan faktor u nesrećama. Situaciju značajno poboljšavaju uključeni farovi, maglenke, dnevna svetla i oprema svetlih boja. 

Većina motociklista koji su učestvovali u nesrećama starosti su između 16 i 24 godina. Isti ljudi u većini slučajeva su već kažnjavani zbog kršenja saobraćajnih propisa bilo na motociklu ili automobilu.

Preko 90% motociklista koji su imali nesreću, nisu imali adekvatnu obuku izuzev auto škole.nesreća.Više od polovine nesreća motociklista je u prve tri godine vožnje.

Verovatnoća povrede u nesrećama motocikla je ogromna, gotovo u 98% slučajeva motociklista prolazi sa nekom vrstom povreda. Skoro polovina zadobije teške povrede. Polovina povreda odlazi na povredu stopala i skočnog zglob.Postoji pretpostavka da motociklisti koji voze sa otvorenim vizirom ili džet kacigom bez vizira, imaju problema da na vreme uoče opasnosti i rizike, zbog spoljašnjih uticaja, vetra, prašine, insekata.

Najsmrtonosnije su povrede glave i grudnog koša. Unutrašnja krvarenja.Integralne kacige značajno i u velikom broju slučajeva sprečavaju teške povrede glave i lica.Motociklisti koji su nosili kacige u trenutku nesreće imaju manje povrede vrata, saopšteno je sajtu bjbikers.

Iz policije apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače motocikala i pešake, da budu oprezni i poštuju pravila saobraćaja. Takođe podsećaju vozače motocikla i mopeda da za vreme vožnje nose homologovanu zaštitnu kacigu, poštuju ograničenje brzine i ne voze pod dejstvom alkohola kako bi zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com