Društvo

Pre 83. godine, na Vidovdan, Niš je dobio vodovodni sistem (VIDEO)

Na svu sreću nismo za 83.godine imali neku vrstu hidrične epidemije, niti većih prekida u vodosnabdevanju.

Na Vidovdan, pre 83. godine Niš je dobio vodovodno preduzeće. Vodovodni i kanalizacioni sistem se godinama gradio, ne samo od strane JKP Naissus, već su i sami meštani učestvovali u toj izgradnji. Danas možemo da uživamo u plodovima tog rada i da budemo bezbrižni što imamo jedan uređen vodovodni i kanalizacioni sistem. Direktor JKP Naissus istakao je za Niške Vesti, da je sada na nama da taj vodovodni sistem nadograđujemo.

Ukupna dužina vodovodnog sistema, i primarnog i sekundarnog je oko 1.500 kilometara, kanalizaciona oko 700.

“Ove godine se desio jedan preokrt u našoj svesti, a to je da je potreba za vodom prioritet broj 1. Najava predsednika Aleksandra Vučića da će do kraja 2025. godine svako selo, naselje, zaseok, imati uslove da se priljuči na vodovodni i kanalizacioni sistem, godovori samo o tome da u ovom segmentu ne smeju da postoje razlike u tome da li neko živi u gradu ili na selu”, rekao je Vučić i dodao da i stanovnici koji se vodom snabdevaju prko sistema “Vrelo”, to su četiri sela u opštini Crveni krst više nemaju razloga za brigu, jer je napokon uspostavljen redovan sistem snabdevanja. Sada oni imaju dobru kaptažu i dobru vodu.

Ovo preduzeće svake godine radi remonte i čišćenja izvorišta Medijana. Čiste se infritraciona jezera kojih ima devet na izvorištu, menjaju se filteri, i to omogućava prečišćavanje vode jednim prirodnim putem.

“Kao osnovne zadatke ove godine smo zacrtali kada su unapređenja sistema u pitanju, a samim tim i smanjenje gubitaka, rekonstrukciju vodnih ispusta na magistralnom cevovodu Ljuberađa Niš, odnosno na deonici Krupac, rezervoar Vinik. Ove godine planiramo da uradimo 15 rekonstrukcija vodnih ispusta, što će obezbediti sigurno snabdevanje narednih godina za naše sugrađane. Drugi veliki projekat je puštanje u rad jedne veće količine vode sa izvorišta Medijana u sam sistem koji bi spojio rezervoar Delijski Vis sa rezervoarom Vinik gde bi imali uredno snabdevanje oba dela grada po potrebi, a u zavisnosti od mogućnosti napajanje sa našim planinskim izvorištima”, istakao je Vučić.

JKP “Naissus” uspešno je funkcionisalo i kada je u pitanju vanredno stanje. Strogi režim kontrole u toku vanrednog stanja je bio na snazi. Na svu sreću covid 19 nije zabaležen nigde u svetu gde se vodovodne instalacije dizinfiikuju hlorom i gde se voda hloriše, što je slučaj sa našim vodovodnim sistemom. Uprkos tome niški vodovod je sprovodio strogi režim kontrole uzorkovanja vode, tačnije 70 uzorkovanja dnevno i svi rezultati i laboratorije Naissusa i Instituta za javno zdravlje u Nišu su bili dobri.

“Ovo preduzeće je u sistemu društvene odgovornosti zbog same delatnosti kojom se bavi, tako da sve ove mere koje je donela Vlada Srbije i Krizni štab grada Niša mi smo do detalja prihvatili i sproveli. Uz to smo pomogli i građanima deleći dezinfekciona sredstva na 25 lokacija u gradu”, kazao je Vučić.

Vanredno stanje je sve pomerilo, pa i rokove koje je ovo preduzeće dalo korisnicima koji imaju dug za utrošenu vodu za potpisivanje reprograma svojih dugovanja.

“Do kraja juna će oni moći da sklope ugovor o otplati duga na rate i to vremenski do 10 godina. Posebne benificije će imati i kada je otpis kamata u pitanju, biće zaustavljeni sudski postupci.. Ovo je jedinstvena prilika da naši građani reše problem sa dugovanjem. Mislim da je bolje da putem reše svoj problem, nego putem suda i izvršitelja”, istakao je Vučić.

Nakon vanrednog stanje i velike pandemije koronavirustom, niški vodovod je ponovo bio na ispitu. Velika kiša koja je u trenutku pala u Nišu pre desetak dana bila je test za našu kanalizacionju mrežu. Prema Vučićevim rečima, ona je pokazala da se naš kanalizacioni sistem čisti redovno, a to potvrđuje podatak da se samo nakon pola sata od prestanka padavina sva voda sa niških ulica povukla, o čemu su Niške Vesti već pisale. 

Pročitajte još: Kanalizacioni sistem u Nišu prohodan i čist

Građani Niša su za 83. godine rada JKP Naissus stekli poverenje u svoje vodovodno preduzeće, a to poverenje je zasluženo samim tim što se za sve te godine nikada nije ništa desilo što se tiče vode, a da je nanelo štetu našim građanima.

“Građani Niša mogu zaista da budu zadovoljni i srećni sa izvorima i izvorištima koje mi imamo. Dugujemo zahvalnost svim našim prethodnicima koji su sa tih izvorišta uspeli da dovedu vodu do Niša. Na svu sreću nismo za 83.godine imali neku vrstu hidrične epidemije, niti većih prekida u vodosnabdevanju. Na vodovodnom sistemu se radi ne samo radi preventive, već je i održavanje na visokom nivou kako bi obezbedili kontinuirani sistem u vodosnabdevanju u našem gradu”, zaključio je Vučić.

Opširniji intervju sa direktorom JKP Naissus pogledajte na linku ispod.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com