Društvo

Pre 76 godina oslobođen je Niš u Drugom svetskom ratu

Pre 76 godina, 14. oktobra 1944. godine, Niš je oslobođen u Drugom svetskom ratu. Tim povodom polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja.

Vence su, oslobodiocima Niša, položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i boračkih i drugih udruženja.

‘’Položili smo vence  ljudima,  borcima, sugrađanima, našim  precima, koji su dali svoje živote za oslobođenje Grada Niša i naše države, naše Srbije. Poruka koju sa ovog mesta šaljemo je da poštujemo tekovine našeg slobodarskoh naroda, da gradimo jaku državu, jaku Srbiju, da gajimo slobodarski duh, da imamo mir i da težimo da živimo u toleranciji i slobodi, na način koji je dostojan svakog čoveka’’- kazao je Boban Džunić.

Foto: V. P.

Sa Trga kralja Milana, ali i sa Bubnja, gde se nalazi spomenik streljanim logorašima, poslata je jasna poruka novim generacijama, a ona glasi da je sloboda najdragocenija.

‘’Sećanje na 14. oktobar i čuvenu „Nišku operaciju“ uvek nas ispuni ponosom, a polaganjem venaca uporno podsećamo mlade generacije na snagu naroda  kojem pripadaju i na patriotizam naših predaka koji su nam poklonili slobodu. Upravo ljubav prema otadžbini i poštovanje istorije svakom od nas daje snagu da pojedinačno i na ličnim životnim frontovima damo svoj doprinos Srbiji’’- kazao je načelnik Nišavskog upravnog okruga.

Borba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine i trajala je sedam dana.

Nišku operaciju izvele su snage NOVJ i Bugarske armije uz sadejstvo sovjetskog vazduhoplovstva protiv nemačkih snaga na prostoru Niš – Leskovac – Vlasotince.

Snage napadača ostvarile su znatnu brojčanu premoć i pred početak operacije zauzele povoljne pozicije i, tokom nastupanja, naterale su nemačke jedinice na povlačenje, opkolile ih, razbile i nanele im težak poraz. Oslobođena je dolina Južne Morave i sva mesta istočno od nje.

U najkritičnijem trenutku po neprijatelja, rano poslepodne 14. oktobra na okruženu nemačku grupaciju otpočelo je masovno dejstvo avijacije Crvene armije. Budući da su Nemci bili opkoljeni na otvorenom i prikucani za zemlju na svojim odbrambenim položajima, napad avijacije imao je razorno dejstvo i izazvao je rasulo u njihovim redovima. Kolebanje u nemačkim redovima iskoristile su jedinice NOVJ i pokrenule napad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Јесте. Заменили првобитно постављену вест. Отечествена војска није никаква армија. Буљумента која никакву војну организацију није имала него је Руси што вукли за собом што терали испред себе кад је густо. Не зато што су се плашили него је нормално било да отечествени Бугари перу љагу са свог народа у најтежим борбама. На Страцину су их терали испред себе. Ко је покушао да се врати добијао је метак у чело.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com