Društvo

Pre 75 godina oslobođen je Niš u Drugom svetskom ratu

Pre 75 godina, 14. oktobra 1944. godine, Niš je oslobođen od okupacije u Drugom svetskom ratu. Tim povodom polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja.

Vence su, oslobodiocima Niša, položili predstavnici Grada, Nišavskog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici boračkih i drugih udruženja.

„Danas imamo, pre svega moralnu obavezu da se setimo jutra slobode, koje je svanulo našim sugrađanima pre 75 godina. Da se podsetimo svih žrtava, prolivene krvi i borbe koja je nekada vođena. Posle života, sloboda je nešto najvažnije“, rekla je Marina Kostić, pomoćnica gradonačelnika Niša.

Predsednik Skupštine grada Rade Rajković rekao je da se danas šalje jasna poruka svim generacijama koje dolaze, a to je da posebno neguju i čuvaju oslobodilačke tradicije našeg naroda.

Foto: P. V.

Da nove generacije treba učiti o ljudima koji su svoje živote dali za slobodu, saglasna je i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

„Sećamo se svih onih koji su poginuli svakog 14. oktobra. I ponavljam, učimo generacije da neguju i poštuju tradiciju, da neguju i poštuju svoj narod i da naravno mnogo toga pozitivnog učine. Nije samo današnji dan u pitanju, sve datume i godišnjice ratova i oslobođenja, sve godišnjice koje su važne za istoriju našeg grada i našeg naroda“, poručila je Sotirovski.

Inače, borba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine i trajala je sedam dana.

Foto: P. V.

Pročitajte još:

Koncert Jadranke Jovanović, Dušana Svilara, Jelene Milošević i Impresije povodom Dana oslobođenja Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com