DruštvoStari Niš

Pre 31 godine emitovan prvi niški TV program (VIDEO)

Krajem maja 1986. godine u Nišu je počeo da se emituje Eksperimentalni televizijski program.

Televizija je dnevno imala 6 sati svog programa, u sklopu koga informativni, kulturni i zabavni sadržaj. Redakciju su činili svi tadašnji niški novinari, a nalazila se u hotelu “Partizan” u Niškoj Banji. Opremu je pravila Elektronska industija.

„To je bila najsavremenija oprema tog doba. EI je dala inženjere koji su montirali opremu, a 40 niških novinara iz svih redakcija – Narodnih novina, Radio Niša, zatim dopisnici Politike, Večernjih Novosti, svi oni su učestvovali u pravljenu programa“, kaže prof. Slobodan Jovanović jedan od učesnika u ovom projektu.

Ozren Rasic

Ekipa njegovih studenata sa Jugoslovenskog instituta za novinarstvo, radila je produkciju. U programu je učestvovalo i dvadesetak niških rok grupa, pevača i glumaca.

„Trebalo je samo pokazati da je moguće napraviti televizijski program, što smo i uspeli. Po meni, to je bio odličan program ali smo prestali da ga pravimo jer je faktički to bio samo eksperiment koji je trebalo da traje dva meseca. U daljim razgovorima Televizija Beograd se suprotstavlja tome da bilo ko radi bilo kakav program, jer bi se postavilo pitanje pretplate. Oni to nisu želeli“, ističe.

ETV je emitovala program u maju i oktobru te godine, pa je radost Nišlija kratko trajala, iako su ovu ideju podržali i lokalni zvaničnici.

„Generalštab je hteo da napravi vojni sistem koji bi ometao program albanske televizije na Kosovu i emitovao svoj program, zato je eksperiment i urađen“, objašnjava prof. Jovanović.

Trideset godina kasnije Niš ponovo nema svoj javni servis. Niška televizija koja je bila javno preduzeće u vlasništvu skupštine grada osnovana je deset godina posle ETV-a. NTV je privatizovana krajem prošle godine jer je novi Zakon o javnom informisanju predvideo izlazak države iz medija, osim u slučaju RTS-a i RTV-a. Komericjalne televizije u Nišu, po mišljenju profesora Jovanovića ne zastupaju javni interes, a kako je najavio, sa grupom entuzijasta planira da pokrene neprofitabilnu televiziju.

„Situacija u Nišu nije sjajna kada je televizijsko informisanje u pitanju. Zato želimo daZoran Marjanovic napravimo novi model televizije koji postoji u svetu, a zove se lokalni javni servis, odnosno lokalna javna televizija koja je neprofitna i koja će da pokrije sve što ne pokrivaju komercijalne stanice u gradu“, ističe.

Kako objašnjava, Zakon predviđa postojanje lokalnih nevladinih, odnosno neprofitnih televizija. U Srbiji postoji 6 takvih televizija, i one ne plaćaju frekvenciju i oslobođene su poreza, dodaje.

„Hoćemo da ponovo okupimo ljude koji žele na drugačiji način da informišu javnost preko televizije. To je moguće jer je oprema pojeftinila, možete da snimate i montirate čak i na mobilnom telefonu“.

Za početak su, kaže, konkurisali za sredstva EU. Sa 5 miliona dinara, koliko je Grad izvojio za prenos 5 sednica gradske Skupštine, ova televizija bi mogla da finansira svoj godišnji program, dodaje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com