Društvo

Prazničnim običajima i tradiciji se učimo od najranijih dana

“Hristos voskrese-radost donese” naziv je akcije koja će trećeg dana Vaskrsa biti održana u porti crkve Svete Petke u Nišu.

Učestvovaće 60 mališana iz vrtića sa teritorije GO Palilula i 15 učenika škole “14. oktobar”. Akciju organizuje Centar “Preobraženje” u saradnji sa predškolskom ustanovom “Pčelica”, Opštinom Palilula i crkvom Svete Petke.

“Vaskrs kao najveseliji hrišćanski praznik je pre svega praznik porodice, a posebno, mu se raduju deca. Prazničnim običajima i tradiciji se učimo od najranijih dana. Cilj naše akcije jeste, da upravo najmlađima približimo zašto je važno čuvati tradiciju i duhovnost i da ih na zabavan način upoznamo sa Vaskršnjim običajima”, kaže dr Mirjana Marković, zastupnik centra “Preobraženje”.

Srbi jesu narod s bogatom tradicijom i često tradicionalnom modelu ponašanja pripisuju “iskonsko” poreklo. Međutim, kako vreme prolazi tradicionalno kao da gubi bitku sa modernim. Brz tempo života nameće i drugačiji odnos prema tradicionalnom.

“Vaskrs je višednevni praznik, međutim, imam utisak da se u većini slučajeva svi običaji, svo praznovanje i sva radost završavaju na dan Vaskrsa, u nedelju. Ovom našom akcijom želimo da produžimo čaroliju praznika, da deci pružimo mogućnost da iskažu svoju kreativnost i ponešto svi naučimo”, navodi Marković.

Mališani predškolci će zajedno sa đacima Škole za decu sa posebnim potrebama “14 oktobar”, svoju kreativnost iskazati ukrašavanjem i oslikavanjem uskršnjih jaja, a najmlađi, koji će za ovu priliku biti obučeni u srpsku narodnu nošnju, izvešće prigodan program.

“Ovo je druga akcija sa sličnom tematikom koju realizujemo sa istim saradnicima. Prethodna, za hrišćanski praznik Božić je bila takmičarska, kada smo birali najbolji likovni, odnosno literarni rad. Ovoga puta sva deca, učesnici, će od nas dobiti predstavu koju će izvesti članovi NVO “Dečija misija”. Nakon svega toga obezbeđena je zakuska za decu, kao i dodela paketića”, navodi Marković.

Kompletan program “Hristos voskrese-radost donese” biće realizovan u porti crkve Svete Petke, u utorak 10. aprila od 9:45, po završetku liturgije.

Crkva Svete Petke nalazi se u parku preko puta Železničke stanice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com