Društvo

Pravno-poslovna škola bi mogla da postane centar za obuku dobrovoljnih

Tročlana ekipa Pravno-poslovne škole u Nišu zajedno sa počasnim konzulom Francuske Sašom Miljkovićem boravila je od 19. do 23. novembra u Francuskoj, u Bordou, odnosno u gradu Peligri gde su posetili školu u kojoj se učenici pripremaju za  budući poziv vatrogasaca. Poseta nije slučajna jer i u Pravno-poslovnoj školi u Nišu postoji smer za tehničare zaštite od požara, pa je svako novi iskustvo ili idaja koja se rodi tokom ovih poseta od značaja za unapređenje rada sa đacima, kaže direktor Pravno-poslovne škole Milorad Gavrilović koji je sa još dva profesora, Nikolom Anđelkovićem i Selenom Vuković mogao na licu mesta da se uveri kako se mladi u Francuskoj pripremaju za reagovanje i postupanje u vanrednim situacijama.

„Naš boravak u Bordou je bio  u sklopu jednog šireg projekta koji se radi u gradu Nišu, a naš zadatak je bio da se upoznamo sa radom profesionalnih vatrogasnih jedinica u departmanu Žirondo, kao i da obiđemo jednu školu koja  je 70 kilometara udaljena od Bordoa u mestu Peligri“, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu. „U pomenutoj školi učenici se opredeljuju i pohađaju module iz protivpožarne zaštite, a  kada prođu kroz tri modula oni dobijaju sertifikate Ministarstva prosvete da su osposobljeni za vatrogasce dobrovoljce. Poseta nije slučajna jer se i u našoj školi obrazuju mladi tehničari za vanredne situacija tako da je svaka nova ideja za nas i naše đake dragocena“.

Tokom boravka u Francuskoj predstavnici Pravno-poslovne škole su obišli i vatrogasne jedinice.

„U Francuskoj je dobrovoljno vatrogastvo izuzetno razvijeno i volonterski rad tih vatrogasaca dobrovoljaca je na jednom visokom nivou, a to su upravo učenici ove škole“, kaže Gavrilović. „To nam je dalo ideju da nešto slično uradimo i kod nas ali na nivou grada Niša. Ideja je da  naša škola postane centar za edukaciju mladih ljudi kada je u pitanju protivpožarna zaštita i reagovanje u vanrednim situacijama. Na taj način bi smo  širili i odgovornost pojedinaca prema društvenoj zajednici, pa i  prema svim materijalnim dobrima koja mogu biti ugrožena u vanrednim situacijama. Svi na svakom nivou  mogu biti osposobljeni da na pravi način reaguju i da pomognu. Osim toga, jako je važno da delujemo preventivno jer kada se nesreća dogodi, onda već bude kasno“ kaže Gavrilović.

U poređenju sa francuskim đacima, a prema rečima Milorada Gavrliovića, naši učenici su teorijski jako osoposobljeni da odgovore izazovima i zadacima u vanrednim situacijama, ali je praksa ono što im manjka.

„Praktični deo rada sa đacima  nije na nivou kakav bi smo mi želeli iz prostog razloga  jer nemamo gradski poligon gde bi oni mogli da uvežbavaju veštine koje su im potrebne, ali nam je boravak u Francuskoj dao još jednu ideju“, kaže Gavrilović. „Predložićemo Ministarstvu prosvete  da uvedemo novi predmet, a to je fizička priprema za obavljenje posla vatrogasaca. Francuzi veliku pažnju poklanjaju  fizičkoj pripremi, ne samo dece već i profesionalnih vatrogasaca. Oni u vreme  dežurstva sat vremena provode u sali ili teretani i rade vežbe  koje su namenjene baš vatrogascima. To im omogućava da se bolje snađu u nekim situacijama kada se dogodi neka katastrofa“.

Direktor Pravno-poslovne škole dodaje i da  oni, kada se radi o praktičnoj nastavi,     godinam sarađuju sa Srpkso-ruskim humanitarnim cetrom čiji su česti gosti.

„Oni imaju poligon na kome učenici vežbaju, posećujemo i našu profesionalnu vatrogasnu jedinicu koja je pri MUP-u  i dobrovoljno vatrogasno  društvo. Sarađujemo i sa Fakultetom zaštite na radu koji ima dobro opremljen kabinet  kada je protivpožarna zaštita u  pitanju, kao i sa Višom tehničkom školom u Nišu, a koristimo i dvorišta drugih škola gde deca vežbaju kako bi se što bolje pripremili za poziv za koji su se odlučili“, ističe drirektor Milorad Gavrilović.

Boravak u Francuskoj se završio jednom lepom vešću. U okviru ovog projekta Pravno-poslovna škola je dobila donaciju u opremi za učenike, tehničare za zaštitu od požara, u vrednosti od 2.000 evra.

„Radi se o opremi koju učenici mogu da koriste kada imaju časove praktične nastave, a sve to će doprineti da naša praktična nastava bude na jednom višem nivou,a  samim tim i da ih bolje pripremimao za situacije kada se uključe u rad vatrgosnih društava“, objašnjava Gavrilović.

Dogovorena je i dalja saradnja ali i uzvratna poseta, pa će Pravno-poslovna škola u Nišu već u januaru ugostiti goste iz Francuske. U planu je i razmena profesora ali i učenika kako bi svi na licu mesta mogli da se uvere kako se mladi francuzi pripremaju za poziv vatrogasaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com