Društvo

Pravnik bi trebalo da se usavršava u svim oblastima prava, a manjinska prava su najčešče nevidljiva

Radovan Čejović, student je treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Kada završi fakultet i stekne diplomu pravnika, želja mu je da se bavi manjinskim pravima, jer, kako tvrdi, manjinska prava su najčešće nevidljiva ljudima i na njih se, osim na papiru, obraća najmanje pažnje.

Veliki doprinos na putu da postane branitelj manjinskih prava, kaže Radovan, dao mu je seminar za branitelje i braniteljke manjinskih prava, koji je bio održan u Jagodini od 1. do 6. jula, u organizaciji Instituta za evropsku politiku.

“To je bio seminar za pravnike, a učestvovali su advokati, svršeni pravnici i studenti prava. Imali smo ukupno 30 radnih sati, gde smo imali radionice, predavanja, diskusije i izvrsne predavače. Učili smo o tome koje su manjinske grupe i koja su njihova prava, na koji način su ugroženi i ono što je najbitnije, koja su pravna sredstva za zaštitu prava manjinskih grupa”, kaže Čejović.

Iskustvo koje je stekao, dodao je on, izuzetno je veliko, a sledeći korak je pisanje predloga javnih politika.

“Dobili smo dosta preporuka, a sada imamo obavezu da uradimo predloge javnih politika, kao i da sprovedemo vršnjačku edukaciju. Na taj način ćemo upoznati ljude o onome što smo učili, ali i podići svest o značaju manjinskih prava. Kao pravnik, čovek treba da se usavršava u svim oblastima prava, a manjinska prava su nešto što je najčešće nevidljivo”, istakao je Čejović.

Pored ovog seminara, Radovan je pohađao nekoliko kurseva sličnog tipa, posebno ističući Školu za ljudska prava, a planira i u budućnosti da učestvuje na kursevima i diskusijama koja su vezana za manjinska prava.

“Mislim da je to stvarno jedna jako bitna tema. U Srbiji mislim da ima napretka, ali uvek postoji mogućnost da se još više radi i napreduje. Samo upornim, zajedničkim radom pravnika i svih ostalih aktera može da se stvori neki bitniji napredak u oblasti zaštite manjinskih prava”, dodao je Čejović.

Njegovo mišljenje je da Srbija ima dobre zakone, ali da prava manjina ne smeju ostati samo na papiru.

“Na papiru njihova prava postoje, naravno. Ali, što se tiče nekih konkretnih prava, oni su najčešće nevidljivi, iako, ponavljam, stvari se popravljaju. Zavisi za koju grupu, neke su vidljivije neke su manje vidljive”, zaključio je Čejović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com