Društvo

PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA STOPIRA INOSTRANSTVO: Van zemlje samo maturanti?

Pravilnik o organizovanju ekskurzija koji je ove školske godine stupio na snagu predviđa ekskurzije van Srbije samo za maturante gimnazija i učenike četvrtog razreda srednjih stručnih škola. Ostali srednjoškolci moraće da se zadovolje razglednjem prirodnih lepota Srbije, a najdalje mogu da odu do Republike Srpske koja nije podvedena pod inistranstvo.

Da li će tako biti i u praksi pokazaće se već krajem septembra i početkom oktobra kada se, uobičajeno, organizuju đačka putovanja.

Sudeći po rečima direktora Gimnazije „9.maj“ u Nišu, Nebojše Lekića, preporuka Ministarstva prosvete, neuke i tehnološkog razvoja, bar kada se radi o niškim gimnazijama, moraće da sačeka iduću školsku godinu da bi se postupilo po njoj.

„Gotovo sve niške gimnazije su u proceduru organizovanja ekskurzija za sve razrede ušle pre stupanja Pravilnika na snagu, tako da teško možemo da ispoštujemo pravila koja ona donosi“, kaže Nebojša Lekić. „Kako smo već sklopili ugovore i izabrali destinacije i za učenike trećeg razreda, a one podrazumevaju inostranstvo, ove jeseni će i trećenci na put van zemlje“, dodaje.

Izvođači ekskurzija izabrani su još u aprilu ove godine, destinacije su određene i roditelji su već počeli da otplaćuju troškove ekskurzija, tako da je sada teško da se sve zaustavi. Škole će već od iduće godine postupiti po novom Pravilniku.

„Ove jeseni i trećenci, bar u gimnaziji koju vodim idu van Srbije, a za njih je izabrana destinacija koja podrazumeva putovanje preko Budimpešte i Praga do Beča“, kaže Lekić. „Maturanti će videti Severnu Italiju. Za učenike drugog razreda izabrana je Zapadna Srbija, a prvaci, po svemu sudeći neće ove godine, kao i nekoliko godina ranije, na ekskurziju jer je za njih planirano putovanje po Vojvodini“.

Prema njegovim rečima prvaci se u malom broju i prijavljuju za ovu destinaciju jer su Vojvodinu obišli kao osnovci, a još se dovoljno dobro i ne poznaju da bi krenuli na zajedničko putovanje.

„U svakom slučaju škole maksimalno izlaze u susret i đacima i roditeljima. Izvođače ekskurzija, ako i destinacije bira Savet roditelja tako da škola malo na to utiče, ali ono što mi možemo da pomognemo to je da olakšamo plaćanje putovanja roditeljima“.

Tako se ekskurzije đaka koje se organizuju krajem septembra i početkom oktobra otplaćuju godinu dana.

„Roditelji naših đaka ekskurzije plaćaju u 12 mesečnih rata. Recimo za ekskurziju po Severnoj Italiji rodtelji plaćaju 27.800 dinara, a za put do Beča preko Budimpešte i Praga 25.800 dinara. Ukune troškove isplatiće u čak 12 mesečnih rata kako bi što manje osetili izdatak za odlazak njihovog deteta na ekskurziju“.

Direktor Lekić dodaje i da se u školi vodi računa o tome da eksurzija ima, pre svega, edukativni karakter i da se ne pretvori u šoping turu.

„Mesta koje učenici posećuju u vezi su sa gradivom koje izučavaju u školi i to iz nekoliko predmeta, geografije, istorije, srpskog jezika. Tako se na najočigledniji način sreću sa mestima o kojima su čitali u udžbenicima. Samo na taj način ekskurzija može da bude opravdana, a ako žele da se bave obilaksom tržnih centara i kupovinom, to mogu da urade u sopstvenoj režiji“, zaključuje direktor Lekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com